Čtenářský klub 

Výběr knihy, odhadování příběhu podle ilustrací, předvídání a zdůvodňování svého odhadu, porozumění textu, „čtení mezi řádky“, klíčová slova…

To je jen malý výčet čtenářských strategií, metod a her, které nás provázely jednou týdně po celou dobu školního roku ve dvou čtenářských klubech.

Měli jsme možnost výběru z mnoha nových knih různých žánrů. Seznámili jsme se s básničkami, s příběhy o dětech i zvířátkách, pobavili jsme se u různých pohádek – klasických i moderních. Zajímaly nás encyklopedie. Hodně nás bavily komiksy, absolvovali jsme komiksovou dílnu v místní knihovně a jeden jsme s paní Ilonou Salajkovou společnými silami vytvořili.

Neuměli jsme si představit klub bez čtenářské dílny a následného sdílení. Poznali jsme tolik spisovatelů, příběhů, ilustrátorů! Tak rádi jsme si o svých knihách vyprávěli! V zimních měsících s šálkem voňavého čaje v ruce se nám vyprávělo moc krásně. Dokonce jsme vypátrali všechny profese, které se na vzniku nové knihy podílí.

V neposlední řadě rádi vzpomínáme na vyprávěcí kostky a hru Dixit. Tyto aktivity patřily mezi naše nejoblíbenější.

Jak moc jsme byli úspěšní, ukazuje námi vytvořený a krásně rozrostlý „Větvík knihoplodý“. Za své celoroční úsilí jsme si zasloužili diplom aktivního čtenáře.

 Vladimíra Bělohlávková a velcí čtenáři 2. a 3. ročníků ZŠ Hraničářů

ctenarsky klub