Školky jsou plné, a tak maminky z vlastní iniciativy chtějí založit dětské centrum

V uplynulém měsíci proběhly v Mikulově zápisy dětí do mateřských škol v Mikulově pro školní rok 2014/2015. Podle informací Ingrid Klanicové z Městského úřadu v Mikulově byl v letošním roce zájem o umístnění dětí do školek enormní. Do Mateřské školy Habánská se hlásilo osmdesát devět dětí a do Mateřské školy Pod Strání osmdesát dětí. „Asi u čtyřiceti zájemců byly přihlášky podány na obě školky zároveň," potvrdila Ingrit Klanicová a zároveň dodala, že přednostně jsou přijímány děti do posledního ročníku MŠ před zahájením povinné školní docházky.

Mezi nepřijatými dětmi je padesát devět těch, co jsou mladší tří let a dvacet dva dětí, které při zahájení školního roku měly tři roky a více.

„Kapacita školek je v současné době plná. Nastoupily silné ročníky," říká Ingrid Klanicová. Jaké však má město řešení pro tuto situaci? Jendou z nich je rozšíření kapacity MŠ Pod Strání, varianta je menší třída v budově Pod Strání či další třída na odloučeném pracovišti na Základní škole Hraničářů. Druhou možností je zřízení přípravné třídy pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí (děti s odkladem školní docházky), kdy se zvažuje zřízení třídy na ZŠ Hraničářů a třetí možností je zřízení či podpora „soukromé" školičky či dětského centra. A právě tato poslední varianta se zatím jeví jako nejreálnější.

Některé z maminek se totiž rozhodly aktivně zapojit do řešení situace s neumístněním dětí do mateřských školek a rozhodly se založit dětské centrum s názvem Mrňouskové. Na město Mikulov se obrátily se žádostí o poskytnutí pronájmu vhodných míst pro zřízení této miniškoličky.

„Myšlenka otevřít dětské centrum vznikla nejen v souvislosti s tím, že kapacity místních mateřských školek jsou v současnosti nedostačující, ale také proto, že jsou mezi námi maminky, které by se rády vrátily do práce dříve, popř. si třeba jen chtěly přivydělávat při mateřské dovolené, ale nemohou, protože nemají kam své děti umístit, i kdyby jen na pár hodin denně," říkají k myšlence založení centra její iniciátorky Darina Baránková a Markéta Němcová.

Město Mikulov této iniciativě vychází maximálně vstříc. „Myšlenka maminek se mi velmi líbí a řekl bych, že takovýto aktivní osobní přístup nám spadl přímo z nebe. Vznik dětského centra maximálně podporujeme a děláme vše proto, aby mohlo co nejdříve vzniknout. Maminkám, které se do této podnikatelské aktivity chtějí pustit, jsme nabídli uvolněné prostory na ulici Svobody v bývalém Klubu seniorů," řekl starosta města Rostislav Koštial.

Dětské centrum Mrňouskové by mělo sloužit rodinám s dětmi ve věku od dvou do pěti let a mělo by začít fungovat od 1. září 2014. Více informací na facebooku/ Mrňouskové Dětské centrum

js

skolka