Mikulov v hledáčku studentů architektury

Mikulov si jedenáct studentů architektury z brněnské, bratislavské a liberecké vysoké školy vybralo jako téma pro své diplomové práce. Vedení města s těmito univerzitami navázalo úzkou spolupráci. „Je to pro nás velmi zajímavé a rozhodně pozitivní zpráva, že jsme v tak úzkém kontaktu se třemi institucemi v rámci urbanistiky našeho města,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Jedna z diplomových prací je zaměřená na urbanistické řešení budovy bývalé hasičské zbrojnice na ulici Svobody, kde by se měla propojit knihovna s galerií moderního umění. Další práce řeší kino na ulici Česká. „Kino je pro mladé architekty výzva a chtějí mu dát moderní kabát,“ říká starosta. Pracuje se také na tématu lom z architektonicko-přírodního pohledu.

Starosta města také potvrdil, že diplomanty seznámil s architektonickými návrhy proměny centra města, které v loňském roce přeložila čtveřice renomovaných architektonických studií. V létě plánují studenti také workshop na téma Svatý kopeček ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Lednici. „To je vlastně čtvrtá univerzita, která se tématem Mikulova zabývá,“ doplnil starosta.

A dočkají se Mikulovští prezentace studentských výsledků? „Ano, počítáme s tím, že výsledky diplomových prací budou prezentovány. Vždyť i samotná výstava Fenomén Mikulov, která zde probíhala v Městském kině, byla součástí diplomových prací,“ řekl starosta. Jen samotní studenti si posteskli, že o výstavu ze strany Mikulovských byl minimální zájem.

js

04