Jaký osud čeká mikulovské gymnázium?

Kolem mikulovského gymnázia poslední týdny vládne napjatá situace. Řada rodičů, dětí i mikulovských občanů není spokojena se současným stavem, který na jediné střední škole ve městě panuje. Své znepokojení dali najevo také na veřejné schůzi s vedením školy ke konci listopadu.

Neklidná situace, která vládne na gymnáziu s bezmála čtyřsetletou tradicí, nenechává chladným ani vedení města Mikulova. „Celou situaci, ať už se to týká rozčarování mnohých rodičů i dětí, ale i řady mikulovských občanů, kteří se ptají, co se na škole děje, vnímáme velmi citlivě,“ řekl starosta města Rostislav Koštial s tím, že Rada města požádala ředitele Gymnázia a Střední odborné školy Mikulov Stanislava Svobodu, aby jí vše vysvětlil. Ten však odmítá, že by se škola zmítala v problémech.

Přestože střední školství v Mikulově není v kompetenci města, ale Jihomoravského kraje, který je zřizovatelem školy, mikulovské radnici není celá situace lhostejná. „Nyní mám na stole i oficiální výzvu rodičů, kteří mne žádají, abych podnikl nějaké kroky. A já mohu za město slíbit, že budu v nadcházejících týdnech, ještě do Vánoc, intervenovat na Jihomoravském kraji, aby celou situaci na škole nebrali na lehkou váhu a hledali řešení,“ slíbil starosta. „My rozhodně chceme, aby prestižní střední škola ve městě zůstala zachována. Ale ten, kdo je zodpovědný a kompetentní ve věci jednat, je Jihomoravský kraj, jehož orgány se nyní po krajských volbách konsolidují,“ dodal.

Gymnázium vzniklo v Mikulově v roce 1631 na podnět kardinála Františka Dietrichsteina, který do města pozval řád piaristů.

js

Velikonoce 054