Vandalům není nic svaté, ani lavičky na Svatém kopečku

Už druhý případ vandalství na Svatém kopečku eviduje Městský úřad Mikulov.

Na naučné stezce Svatý kopeček v Mikulově, která začala sloužit návštěvníkům teprve předloni, před pár dny někdo odcizil dubové fošny z laviček. „Městu tak vznikla nemalá škoda, a proto jsme podali na policii trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekla Kateřina Korandová z Městského úřadu v Mikulově.

Coby manažerka projektu Obnova a využití kulturně-historické krajiny v lokalitě Svatý kopeček Mikulov měla na starosti i vznik naučné stezky a její osazení mobiliářem. Během rozsáhlé obnovy, která probíhala v letech 2014–2015, se oprav dočkaly kaple svatého Šebestiána i kampanila. Obnoveny byly i lavičky na tzv. odpočinkové trase, která vede po severozápadním úpatí Kopečku a je souběžná s ulicí Květnová. „Lavičky tam umístili už naši předkové, pravděpodobně z Okrašlovacího spolku. Ty však časem vzaly za své a spousty let před naší opravou tak ze země trčely jen ocelové konstrukce,“ řekla Kateřina Korandová. Město odpočinkovou trasu v roce 2015 obnovilo a lavičky sloužily návštěvníkům Svatého kopečku. Někomu ovšem není ani toto posvátné místo svaté a z laviček už podruhé odcizil těžké fošny.

„Nyní přemýšlíme o alternativním řešení, co tam dát za materiál, aby ho už nikdo neukradl a lavičky tak mohly sloužit svému účelu,“ doplnila na závěr Kateřina Korandová.

js

lavicky01

 

lavicky02