„Na rozpočtu města pokaždé intenzivně pracujeme skoro půl roku,“ říká starosta Rostislav Koštial

Před dvěma měsíci zastupitelé města schválili rozpočet pro letošní rok. Díky přebytkům z hospodaření z loňských roků je opět vyrovnaný. 321,506 milionu korun je nejvyšší částkou v rozpočtové historii. Jeho příprava trvala bezmála půl roku a podílí se na ní vždy jak zastupitelé, tak úředníci a členové komisí.

A jak se do tvorby a přípravy rozpočtu mohou zapojit samotní občané? Na to jsme se zeptali starosty města Rostislava Koštiala.

„Rozpočet tvoříme vždy od září a až do února dáváme přípravě prostor. Po celou dobu přípravy se mohou občané ať už přes své zastupitele, nebo i napřímo ptát, reagovat a diskutovat. Mohou se ptát jak mne, tak paní místostarostky, úředníků na odborech, svých volených zastupitelů. Mohou diskutovat o přípravě rozpočtu. Možností je spousty. Ne všechny však občané využívají,“ říká starosta města

A jak se tvoří ceny jednotlivých investic?

„Jako příklad uvedu autobusovou zastávku Mušlov, kdy máme v rozpočtu vyčleněnou částku 6,2 milionu korun.

Tato cena není rozhodně nadhodnocená, je standardní podle tabulkových cen projektu, který vždy připravují odborníci a projektanti.

Projekt na každou investici musíme mít podle zákona a je pro nás i závazný. Každý projekt se nacení a podle zákona se také soutěží. Cenu neurčuje ani starosta ani zastupitelé.

Návrh ceny od odborníků je pak uveden v rozpočtu a samotná soutěž ukáže reálnou cenu, za kterou to lze udělat,“ vysvětlil k tvorbě ceny starosta.

A jaké investiční akce se nám už nyní na jaře rozběhly?

„Například oprava chodníků na ulici 22. dubna, která pokračuje z loňského roku. Ostatní investice nyní právě soutěžíme a určitě budeme občany o jejich začátcích i průběhu včetně vysoutěžených cen informovat,“ uvedla místostarostka města Marie Leskovjanová.

js

Jan Miklín 2014 04 26 01