Zastupitelé budou mít nový hlasovací systém

Mikulovští zastupitelé budou mít od podzimu pro své rozhodování komfortnější podmínky. Velká zasedací místnost Městského úřadu Mikulov prošla kompletní rekonstrukcí a po jejím dokončení bude vybavena také novým hlasovacím a konferenčním zařízením. To by mohli využívat nejenom zastupitelé, ale místnost by měla soužit i jiným aktivitám, jako jsou školení, prezentace či zasedání.

„Těším se na to, protože řídit schůzi zastupitelstva tím zastaralým zařízením není úplně jednoduché. Zařízení neumí určit pořadí přihlášených do diskuse. Ten nový moderní systém to už v pohodě zvládá, a tak to pro mne bude rozhodně zvýšení komfortu a usnadnění obslužnosti při řízení zasedání,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

O zavedení nového hlasovacího zařízení se mluvilo už několik let, město také hledalo možné zdroje spolufinancování z dotací. „Námi předložený projekt na výzvu Ministerstva práce a sociálních věcí v roce 2016 splnil v rámci hodnocení veškeré formální náležitosti. V posledním kole hodnocení však nebyl doporučen k podpoře v požadovaném rozsahu,“ řekla Ingrid Klanicová, vedoucí finančního odboru Městského úřadu Mikulov.

Mikulovští zastupitelé se ale rozhodli projekt realizovat a v rozpočtu pro letošní rok schválili částku 4,1 milionů korun.

Velká zasedací místnost prošla jak stavebními úpravami (rozvody, kabeláž, úprava povrchu zdí, úprava podlah), tak do ní byl zakoupen nový nábytek, bude také nově ozvučena a vybavena audio a video konferenčním systémem.

Tyto moderní technologie také umožní, aby bylo jednání zastupitelstva přehlednější a aby bylo jednodušeji dohledatelné, kdo v jaké záležitosti a jak hlasoval. „Naše zastupitelstvo bylo vždy transparentní, mnohdy transparentnější, než nám ukládá zákon a bude transparentní i nadále. A díky novému systému komfortnější pro všechny zastupitele,“ řekl na závěr starosta města.

Poprvé by si měli mikulovští zastupitelé nové hlasovací zařízení vyzkoušet na zářijovém zasedání.

js

Mikulov znak