„Máme za sebou polovinu roku a několik vydařených investic,“ říká starosta města Rostislav Koštial

Město Mikulov má pro letošní rok na investiční akce vyčleněnou částku bezmála 130 milionů korun. Jaké investice se realizovaly již v první polovině letošního roku a co město teprve čeká?

„Největší investici, dvaadvacetimilionový nákup, se podařilo zrealizovat na jaře a budova bývalého Národního domu na Náměstí je už v majetku města,“ řekl starosta Rostislav Koštial a zároveň zrekapituloval uplynulých sedm měsíců.

Díky osvětlení jsou bezpečnější například přechody pro chodce na ulici 22. dubna a 28. října. Zároveň byly dokončeny celkové rekonstrukce chodníků na ulici 22. dubna. A byl také za 7 milionů zpevněn svah z ulice 22. dubna na ulici Novou.

Prázdnin a času, kdy mají školáci volno, intenzivně využívají stavební firmy. Na ZŠ Valtická probíhá 1. etapa sanačních úprav, v budově školy na ulici Pavlovská se rekonstruují odborné učebny, na ZŠ Hraničářů zase probíhá renovace jazykové učebny a přístavby se dočkají také děti v MŠ Habánská.

Probíhá rekonstrukce domu na ulici Zámecká 7, kde vznikají dva městské byty. V nejbližší době by se měl vybrat také dodavatel na rekonstrukci osmi sociálních bytů na ulici Venušina 31.

V současné době se připravuje sedm parkovacích míst pro auta Městského úřadu Mikulov na ulici Vrchlického. Akce by měla být hotová během prázdnin.

Zářijové zasedání zastupitelstva města už bude probíhat v zrekonstruované zasedací místnosti s novým hlasovacím systémem. Na tuto investici bylo v rozpočtu města vyčleněno 4,1 milionu korun. Také městská policie má od jara nového pomocníka v podobě služebního skútru značky Honda.

Nových herních prvků si budou užívat děti na hřišti na ulici Nová a na amfiteátru přibyly nové možnosti volnočasového využití. Workoutové hřiště na sídlišti na svou realizaci z procesních důvodů stavebního řízení teprve čeká.

Projekt cyklostezka Mikulov-stará celnice-Sedlec byl dotačně podpořen a nyní probíhá výběrové řízení na dodavatele. Stezka by měla být podle slov starosty připravena na turistickou sezonu 2018.

Jedním z aspektů, který brzdí rozvoj města, jsou majetkové vztahy. „Na některých plánovaných aktivitách také narážíme na vlastnictví Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Pokud se jedná o pozemky státu, tak tam na nich nemůžeme nic stavět, ale snažíme se je získat do svého majetku,“ vysvětluje starosta města Rostislav Koštial.

Nyní město vyjednává například o pozemcích ve spodní části ulice Pod Hájkem a v řešení se státem je také hřbitovní zeď. „Víme, že v okolí hřbitova je problém s parkováním. S Úřadem pro zastupování státu řešíme jejich pozemky za účelem vybudování ne sice velkého, ale alespoň nějakého důstojného parkování,“ doplnil starosta.

Zároveň také přislíbil, že by se v příštím roce měla dořešit oprava schodů a cesty ke kříži na hřbitově včetně osvětlení a zeleně. „Toto byla také připomínka několika občanů, kteří za mnou přišli do starostovny, kterou mívám přímo na Náměstí. Žádná z připomínek či podnětů nezapadne, a opravdu se jimi zabýváme,“ doplnil na závěr starosta Rostislav Koštial.

js

MIKULOV pohled