„Mikulov zažívá stavební boom,“ říká starosta města Rostislav Koštial

Mikulov zažívá stavební boom a do deseti let by se mělo město podle možností územního plánu a záměrů developerů rozrůst o tisíc bytových jednotek. „Mohlo by nám tak přibýt dva až tři tisíce nových obyvatel, což by bylo jenom dobře. Mohli bychom se dostat mezi města s více jak deseti tisíci lidmi. To by nás posunulo i do jiné kategorie pro rozpočtové určení daní a umožnilo tak další rozvoj města,“říká starosta města Rostislav Koštial.

Před časem začala výstavba bytových domů v lokalitě naproti G-centru na ulici Republikánské obrany, úspěšně roste projekt SPEICHER 1826 naproti koupališti. Chystá se výstavba v lokalitě Pod Novou. Zde na území o rozloze cca 17 ha by měly vyrůst jak bytové domy, které budou urbanisticky navazovat na ulici Nová, tak rodinné domy, které budou ve spodní části území od ulice K Vápence. V 1. etapě se počítá s výstavbou cca 50 rodinných domů.

V červnu, před prázdninami byla zahájena výstavba II. etapy Pálavské aleje v lokalitě Kasárna. Stavební společnost Moravostav, a. s., zde plánuje postavit 59 řadových bytových domů a osm individuálních rodinných domů. V dalších etapách se počítá i s domem pro seniory, apartmány k pronájmu, viladomy, dvojdomy, řadovými i samostatnými rodinnými domy a dokonce i s řadou vinných sklepů. Chybět by neměla ani další občanská vybavenost. „Celkově by v tomto území podle mých informací mělo stát kolem šesti set bytových jednotek. Do deseti let nám tak vyroste další mikulovská čtvrť,“ zamyslel se starosta města.

Stavební rozvoj a postupné uspokojování poptávky po bydlení v Mikulově starosta vítá. Na druhou stranu ale upozorňuje na to, že mnohdy se nejedná o nové obyvatele Mikulova, přihlášené zde k trvalému pobytu, ale o tzv. „lufťáky“. „To nám dělá trochu problém, protože nevíme, například, kolik dětí se nám bude hlásit do školek a do škol. Nemáme tak přehled, kdo tu vlastně žije, když se rodiny nepřihlásí k trvalému pobytu,“ říká starosta. „Myslím, že znovuzavedení institutu přechodného bydliště by bylo ku prospěchu,“ dodává.

Mikulov se před časem rozšířil díky výstavbě v lokalitě Na Hradbách a Bažantnici, kde domy postavila řada mikulovských investorů, kteří dlouhodobě čekali na vhodnou lokalitu pro výstavbu. Nové developerské projekty by podle starosty města měly uspokojit jak místní, tak i prozatím mimomikulovské zájemce, kteří se do města budou chtít přistěhovat pro jeho jedinečnou polohu, atraktivitu či rozvoj podnikatelských aktivit a investic.

js

Mikulov celkovy