Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Možnost hlasovat na voličský průkaz při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2017

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se uskuteční 20. a 21. října.

Volič, který se nebude zdržovat v době voleb do Poslanecké sněmovny konaných ve dnech 20. a 21. října 2017 ve volebním okrsku v místě svého trvalého pobytu, může hlasovat za podmínek stanovených zákonem na voličský průkaz v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí.

O vydání voličského průkaz lze požádat již ode dne vyhlášení voleb, tj. od 2. května 2017 obecní úřad příslušný podle místa trvalého pobytu voliče, a to buď osobně do 18. října 2017 do 16 hod., písemně s úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím vlastní datové schránky do 13. října 2017. Již není možnost podat žádost o voličský průkaz v elektronické podobě podepsanou uznávaným elektronickým podpisem voliče – tato možnost podání žádosti byla vypuštěna.

Obecní úřad voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb, tj. 5. října 2017, předá osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu (jedná se pouze o plnou moc k převzetí/vyzvednutí voličského průkazu, nikoliv však k podání žádosti o vydání voličského průkazu), anebo jej voliči zašle na jím uvedenou adresu, a to i do zahraničí.

Voličský průkaz opravňuje voliče k hlasování ve dnech voleb do Poslanecké sněmovny v jakémkoli volebním okrsku poté, co jej okrsková volební komise zapíše do výpisu ze zvláštního seznamu voličů.

Při ztrátě nebo odcizení voličského průkazu nelze vydat duplikát.

Voličský průkaz může vydávat také zastupitelský úřad za stejných podmínek jako obecní úřad, na žádost voliče, který je u něj zapsán ve zvláštním seznamu voličů.

Informace k vydání voličského průkazu poskytne p. Svobodová (matrika), tel. 519 444 504.

Alena Vargová, MěÚ Mikulov

 Mikulov znak