Zastupitelé jednali s novým hlasovacím zařízením

Mikulovští zastupitelé mají komfortnější podmínky pro své rozhodování. Po několikaměsíční rekonstrukci zasedací místnosti Městského úřadu Mikulov si mohli ve středu 20. září poprvé vyzkoušet nové hlasovací a konferenční zařízení.

„Těšil jsem se na to. Moderní systém umí spoustu věcí včetně určení pořadí přihlášených zastupitelů do diskuse a na obrazovkách je také jasně vidět, kdo jak hlasoval při jednotlivých projednávaných bodech. Rozhodně je to komfortnější pro všechny a i mně to velmi usnadňuje obslužnost při řízení zasedání,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Jednání zastupitelstva je tak přehlednější a jednodušeji je dohledatelné, kdo jak v jaké záležitosti hlasoval. „Naše zastupitelstvo bylo vždy transparentní, mnohdy transparentnější, než nám ukládá zákon a díky novému systému bude ještě transparentnější,“ doplnil starosta.

Jeden z mnoha hlasů od zastupitelů spokojených s novým systémem zazněl i od Květy Budínové: „Je to výborné, hlasování je přehledné a ovládání jednoduché. Jsem s tím moc spokojená.“

Kompletní rekonstrukce zasedacího sálu včetně nového nábytku a vybavení, pořízení nového ozvučení, audio a video konferenčním systémem stála radnici 4,1 milionu korun, které zastupitelé schválili už na začátku roku v rozpočtu.

A co stěžejního na svém zářijovém zasedání mikulovští zastupitelé probírali a schválili?

Více jak půlhodinová diskuse se vedla k návrhu na zveřejnění záměru buď prodat nebo dlouhodobě pronajmout pozemky v blízkosti hranice s Rakouskem v lokalitě „Šibeniční vrh – Šibeničník“ za účelem vybudování golfového hřiště.

O pozemky v blízkosti hranice před časem projevila zájem firma NEMOTRADE CZ, s. r. o, a zastupitelé se už v červnu většinově vyjádřili pro to, aby radnice připravila obě dvě varianty ke zveřejnění. Nyní se k nim měli opět vyjádřit a posunout celou záležitost dál. Bohužel se tak nestalo. Zastupitelé ani jeden z návrhů neschválili.

„Tím, že by zastupitelé schválili zveřejnění záměru města na prodej či pronájem pozemků, bychom mohli zjistit, jak se chová realitní trh a zda je opravdu o pozemky zájem. My teď hned nechceme nic prodávat, odpovědně se chceme rozhodnout až podle nabídek. Ale takhle se celá záležitost vrací o krok zpět,“ řekl starosta města.

Idea vybudovat v Mikulově golfové hřiště je podle něj stará více jak patnáct let. Krajina, ve které by mohlo hřiště vzniknout, je velmi hodnotná a golfový areál by ji mohl ještě dotvořit. „Naším cílem je, aby tohle území bylo využito, a golfové hřiště považuji za důležitý rozvojový prvek města,“ doplnil starosta.

Jedním z důležitých dokumentů, který byl na zasedání schválen, je aktualizace programu Regenerace městské památkové rezervace Mikulov zpracovaná Ing. arch. Štěpánem Děngem pro období 2017–2022.

Zastupitelé také schválili Plán odpadového hospodářství města Mikulov na období 2017–2026. Ten pro město připravila firma Eco-Managment, s. r. o. Tento plán je k nahlédnutí na webových stránkách města Mikulov a na vyžádání v kanceláři Petry Sněhotové, odbor stavební a životního prostředí MěÚ Mikulov. Ta byla odborným garantem přípravy plánu.

Jednomyslně prošel také návrh obecně závazné vyhlášky o regulaci používání zábavní pyrotechniky.

Příští řádné zasedání Zastupitelstva města Mikulova bude 13. prosince 2017.

js

zastupitele