Bývalá zbrojnice se změní v knihovnu a galerii. Přípravy projektu pokračují.

Příprava projektu přeměny bývalé hasičské zbrojnice na ulici Svobody na knihovnu a galerii pokračuje. Před rokem se mikulovští zastupitelé většinově shodli na tom, že dají této rozsáhlé rekonstrukci zelenou, a podpořili vítězné studie studentů architektury, kteří navrhovali jak nadzemní, tak podzemní varianty projektu.

„Nyní čekáme na dopracování projektu, který jsme připomínkovali společně s vedoucí městské knihovny Ilonou Salajkovou i ředitelem regionálního muzea Petrem Kubínem. Společně s naším investičním inženýrem Daliborem Pěnčíkem jsme řešili také pragmatické věci, jako je manipulace s velkými díly, logistika zařízení. Jsou to všechno tvůrčí detaily, které je nutné zapracovat do studie,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

V historické budově má vzniknout knihovna a galerie současného umění ze sbírek Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“. Součástí komunitního centra by měla být také kavárna a venkovní zázemí. O tom, kdy se začne s rekonstrukcí a kolik na ni bude potřeba peněz, chce starosta města jednat se zastupiteli.

Bývalá zbrojnice čeká na své využití už bezmála pět let. Prodat budovu se městu nepodařilo, o zřízení farmářské tržnice mikulovští neúspěšně v roce 2014 rozhodovali také v referendu. Přeměna na kulturně společenské centrum s knihovnou a galerií moderního umění je aktuální poslední dva roky. „Pokud všechno půjde dobře, naše poslední připomínky budou zapracovány a finální návrh projektu zastupitelé odsouhlasí, tak projektovou dokumentaci bychom mohli mít v polovině příštího roku,“ dodal starosta.

js

hasicska zbrojnice