O ČEM SE MLUVÍ?

Vybudování dvouproudové silnice na spojnici ulic Žižkova–Bezručova.

Město Mikulov obdrželo petici občanů, ve které žádají o zastavení stavebního řízení, jež plánuje vybudovat dvouproudovou silnici na spojnici ulic ŽižkovaBezručova.

O vyjádření k této petici jsme požádali místostarostku města Marii Leskovjanovou. Nejdříve však malá rekapitulace událostí, které vedly k záměru vybudovat tuto komunikaci.

Město Mikulov začalo připravovat výstavbu  komunikace propojení ulic BezručovaŽižkova už v roce 2013. V této části města byly vystavěny rodinné domy a jejich majitelé o příjezdovou silnici požádali. Na jaře 2014 byla dokončena  projektová dokumentace pro stavební povolení.Tato komunikace byla navržena jako dvoupruhová obousměrná. Na podzim téhož roku pak byla na Stavební úřad Mikulov podána žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Vše bylo následně pozdrženo vzhledem ke vznesených církevním restitučním nárokům na pozemky, které byly dotčeny stavbou. Dva roky trvala intenzivní jednání, která vedlo město a na podzim v roce 2016 se podařilo podepsat smlouvu o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene s Úřadem pro zastupování státu ve věcích majetkových (UZSVM) a v závěru roku byla společností Viadesigne dodána aktualizovaná projektová dokumentace (vyjádření dotčených orgánů). Komunikace je dvoupruhová obousměrná.

V květnu letošního roku pak byla podána žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Dne 27. 6. 2017 však byla na Městský úřad Mikulov doručena Petice občanů, kteří nesouhlasí s umístněním stavby v rámci územního řízení. Týden na to proběhlo v Kinoklubu setkání s občany, na kterém byl celý projekt silnice ulic ŽižkovaBezručova projednáván a místostarostka města Marie Leskovjanová osvětlovala záměr města. Připomínky občanů byly zaznamenány a dle možností zapracovány do projektu.

K petici Rada města Mikulova 25. 7. 2017 schválila následující usnesení: „Rada města bere na vědomí petici o vyjádření nesouhlasu s umístěním stavby v rámci územního řízení Mikulov, propojení ulic Bezručova–Žižkova. Nicméně stále trvá na tom, že navržené řešení (dvouproudá komunikace) je opodstatněné a v dané situaci nejvhodnější. S většinou námitek se město Mikulov vypořádalo úpravou projektové dokumentace.“

Dne 8. 11. 2017 byla na Městský úřad Mikulov doručena Petice č. 2., která opět požaduje zastavení řízení. K řešení tohoto problému místostarostka města uvedla:

Komunikace je navržena tak, aby plně vyhovovala dopravní obslužnosti nově postavených domů, které dnes tvoří samostatnou ulici. Umožňuje vývoz komunálního odpadu, dostupnost pro hasiče a záchrannou službu. Úhel nájezdu k těmto domům vyžaduje i u jednosměrné komunikace využití pozemku na pravé straně stávající cesty a vykácení náletové zeleně. Tedy neřeší zachování zeleně stávající.  Z těchto důvodů byla obyvatelům bytových domů nabídnuta výsadba náhradní zeleně na náklady města, po dohodě s nimi.

Po společném setkání s občany, za účasti projektanta a vedoucího stavebního úřadu, byly navrženy úpravy projektu právě dle požadavku občanů. Místo vsaku dešťových vod do zeleně na straně k obytným domům byl zde z obavy od podmáčení těchto domů umístěn obrubník a dešťové vody byly svedeny do vsakovací jímky.

Na žádost občanů byl projekt posouzen i statikem, který vliv projektované nové komunikace na bytové domy vyloučil. Také  obava z nadměrné dopravy a vysoké rychlosti projíždějících vozidel byla řešena. Město navrhlo označení této komunikace dopravní značkou „zóna bydlení“, která omezuje rychlost vozidel a nepovoluje parkování.

Úpravou projektu byly tedy řešeny všechny podstatné připomínky občanů, vznesené na společném setkání.

Petice občanů, bohužel, nerespektuje novou situaci v dané lokalitě. Je názorem pouze obyvatel bytových domů. Nerespektuje ani názor odborníků, podle kterého je úzká jednosměrná komunikace v dané lokalitě zcela nevhodná. Novou petici opětovně projedná rada města.

js

Mikulov znak