Možnost hlasovat na voličský průkaz při volbě prezidenta ČR roce 2018

Volič, který se nebude zdržovat v době volby prezidenta ČR konané ve dnech 12. a 13. ledna 2018 (případné druhé kolo ve dnech 26. a 27. ledna 2018) ve volebním okrsku v místě svého trvalého pobytu, může hlasovat za podmínek stanovených zákonem na voličský průkaz v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí.

O vydání voličského průkazu lze požádat již ode dne vyhlášení voleb obecní úřad příslušný podle místa trvalého pobytu voliče, a to buď osobně do 10. ledna 2018 do 16 hod., písemně s úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím vlastní datové schránky do 5. ledna 2018. Již není možnost podat žádost o voličský průkaz v elektronické podobě podepsanou uznávaným elektronickým podpisem voliče – tato možnost podání žádosti byla vypuštěna.

Obecní úřad voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb, tj. 28. prosince 2017, předá osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu (jedná se pouze o plnou moc k převzetí/vyzvednutí voličského průkazu, nikoliv však k podání žádosti o vydání voličského průkazu), anebo jej voliči zašle na jím uvedenou adresu, a to i do zahraničí.

Při ztrátě nebo odcizení voličského průkazu nelze vydat duplikát.

Voličský průkaz může vydávat také zastupitelský úřad, za stejných podmínek jako obecní úřad, na žádost voliče, který je u něj zapsán ve zvláštním seznamu voličů.

V případě, že volič výslovně nepožádá pouze o voličský průkaz na některé kolo voleb, obecní úřad mu vydá voličský průkaz pro obě kola voleb (jeden pro první a druhý pro druhé kolo).

Informace k vydání voličského průkazu poskytne p. Svobodová (matrika), tel.:519 444 504.

Alena Vargová, MěÚ Mikulov

Mikulov znak