• zpravodajmikulov.cz
  • Zprávy z radnice
  • „Připravovaný systém parkování ve městě bude vstřícnější především pro Mikulovské, byť to tak na první pohled nemusí vypadat,“ říká místostarostka města Marie Leskovjanová

„Připravovaný systém parkování ve městě bude vstřícnější především pro Mikulovské, byť to tak na první pohled nemusí vypadat,“ říká místostarostka města Marie Leskovjanová

O připravovaném novém elektronickém systému parkování ve městě jsme vás už informovali, dnes přinášíme doplňující informace.

Celý proces je stále v přípravě a projednává se s firmou, která bude nový systém v Mikulově realizovat, a samozřejmě s dopravním inspektorátem Policie České republiky.

„Záměrně jsme s informací, že se systém připravuje, vyšli takto podle nás dostatečně brzo, aby se na něj mohli obyvatelé připravit, případně se ptát a vznášet své připomínky. Společné setkání a diskusi nad systémem parkování plánujeme v kinoklubu na jaře příštího roku,“ řekla místostarostka města Marie Leskovjanová.

Nový systém by měl být vstřícný především k mikulovským obyvatelům. Ve městě vzniknou nové rezidentní zóny, kde zaparkují výhradně obyvatelé. V ostatních ulicích se pak postupně objeví parkovací automaty, časem se bude platit všude. „To je podle nás jediná cesta k tomu, aby byl systém účinný. Pokud je totiž někde parkování zdarma, tak se návštěvníci často i díky sociálním sítím informují, kde se dá bezplatně zaparkovat, a dopravní situace se na takové ulici stává nepřijatelnou,“ doplňuje místostarostka. Nepříjemnou stránkou celého systému je samozřejmě pro mnohé cena. Ale pokud stojí celoroční rezidenční karta například 500 korun na rok, tak se jedná o 1,40 Kč parkovného na den.

S postupným zaváděním nového systému parkování souvisí také změna, která začíná platit od 1. 1. 2018, a tou je navýšení cen parkovacích karet pro rezidenty a podnikatele v 1. a 2. zóně za druhé auto.

Ceník za stání silničních motorových vozidel na vymezených komunikacích ve městě Mikulov a provozní dobu parkovacích automatů schválila Rada města 28. 11. 2017.

- v zóně 1 – vnitřní část centra – Náměstí, Kostelní náměstí, ulice Vrchlického (vedle hrobky), 

1 500 Kč/rok              obyvatelé za první auto v rodině

3 000 Kč/rok              obyvatelé za každé další auto v rodině

4 000 Kč/rok              podnikatelé (na jednu provozovnu nebo sídlo firmy možno vydat pouze jednu kartu)

 

- v zóně 2 – ulice Brněnská od křižovatky s Kostelním náměstím po křižovatku s ulicí 22. dubna, Vrchlického, Svobody, Husova, Zámecká, A. Muchy, Vídeňská od křižovatky s ulicí Svobody po křižovatku s ulicí Koněvova, Purkyňova, Kapucínská, Koněvova, Česká, Mlýnská od křižovatky s ulicí Wolkerova po křižovatku s ulicí Poštovní, parkoviště Česká, Komenského, Svobody.

500 Kč/rok                 obyvatelé za první auto v rodině

2 000 Kč/rok              obyvatelé za každé další auto v rodině

2 500Kč/rok               podnikatelé za první kartu

Od 1. 1. 2018 se také prodlužuje doba placeného parkovného na parkovištích. Parkovné se bude platit od pondělí do pátku od 7 do 18 hodin a v sobotu od 13 do 18 hodin a v neděli do 7 do18 hodin.

Kompletní ceník najdete na úřední desce MěÚ Mikulov nebo na www.mikulov.cz.

js

parkovani