Chystá se modernizace železniční trati mezi Valticemi a Mikulovem

V březnu začne oprava na železniční trati mezi Valticemi a Mikulovem. Přibližně miliardová investice by měla trvat do konce roku 2018. Úpravy naváží na opravy mezi Bořím lesem a Valticemi, které probíhaly loni. Úseky jsou součástí vlakové trati mezi Břeclaví a Znojmem, kudy jezdí osobní vlaky několikrát denně.

Cestující tak musí počítat s výlukou. „Stavební práce potrvají v nepřetržité kolejové výluce od 3. dubna do 10. října a zahrnují kolejové úpravy asi dvanáctikilometrového úseku mezi Valticemi a Mikulovem,“ sdělila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. V úseku mezi Novosedly a Valticemi bude po dobu rekonstrukce jezdit náhradní autobusová doprava.

Součástí úprav bude vznik nové železniční stanice Sedlec u Mikulova se dvěma kolejemi. „V Mikulově se zredukuje kolejiště kvůli vybudování nového nástupiště a zároveň se prodlouží dvě koleje ve směru na Znojmo pro dosažení požadované délky,“ doplnila Kateřina Šubová. V Sedleci i v Mikulově vzniknou nová nástupiště pro pohodlný nástup z/do vlaku

Rekonstrukci vítá i mikulovský starosta Rostislav Koštial: „Vlakové nádraží je opravdu v žalostném stavu, takže každý posun je pokrok.“

Správci železnice plánují také celkovou rekonstrukci mikulovské výpravní budovy. „V této věci jednáme i s městem. Letos plánujeme zpracování projektu stavby, realizaci pak v roce 2019. Celkové náklady předpokládáme ve výši pětadvaceti milionů korun,“ doplnila Kateřina Šubová.

Po modernizaci projedou vlakové soupravy daným úsekem rychlostí až 120 kilometrů za hodinu. Stavba také zahrnuje rekonstrukci tří mostů a patnácti propustků. Úpravy zabezpečovacího zařízení umožní dálkové ovládání stanic Boří Les, Valtice, Sedlec a Mikulov.

Celý úsek mezi Břeclaví a Znojmem měří devětašedesát kilometrů. Celkové investiční náklady na první úsek Valtice–Boří Les byly cca 704 mil. Kč. Celkové investiční náklady úseku Valtice–Mikulov jsou 1,074 mld. Kč. Opravy na dvaadvaceti kilometrech tratě tedy vyjdou na 1,77 mld. Kč.

Úsek trati Valtice–Mikulov je dlouhý asi 12 kilometrů.

• Vznikne nová železniční stanice Sedlec u Mikulova se 2 dopravními kolejemi. 
• V Mikulově vybudují nové nástupiště a prodlouží koleje ve směru na Znojmo
• Do oprav jsou zahrnuté i rekonstrukce přejezdů pro rychlost 120 km/h, součástí bude rekonstrukce 3 mostů a 15 propustků.
• Náklady na opravu budou asi 1 miliarda korun.
• Práce potrvají od března do prosince 2018.
• Nepřetržitá výluka potrvá od dubna do října 2018.
• Po dobu rekonstrukce vlaky v úseku mezi Valticemi a Novosedly nahradí autobusy.

Jitka Sobotková

nadrazi