Mikulov si připomene výročí 17. listopadu

U příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii, který si Česká republika připomíná 17. listopadu, se bude v Mikulově v pátek 20. listopadu konat mezinárodní konference „Brána ke svobodě – Tor zur Freiheit", jejíž součástí bude pietní akt u Památníku obětem železné opony.

Ten proběhne od 9.30 hodin přímo u památníku, jež tvoří třiapadesát kovových stél tyčících se do nebe. Tento památník byl před rokem 21. 11. odhalen nedaleko Mikulova na Stezce svobody a je mementem na osudy lidí, které spojovala touha po svobodě. Zaplatili však daň nejvyšší. Mezinárodní konference pak bude probíhat na mikulovském zámku do 11 hodin. „Se svými příspěvky na ní vystoupí například velvyslanec Jan Sechter či paní Nella Winkelmann Heyrovská, výkonná ředitelka Justice 2.0 Platformy evropské paměti a svědomí, či zástupci Konfederace politických vězňů i samotní emigranti Václav Bařina a František Maxer," řekl Miroslav Kašáček předseda občanského sdružení Paměť.

Záštitu nad akcí převzali prezident Platformy evropské paměti a svědomí Göran Lindlab, Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová, Ministr kultury ČR Daniel Herman, velvyslanec České republiky v Rakousku Jan Sechter, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Celý. Projekt podporují – město Laa an der Thaya, město Poysdorf, město Mikulov, Ústav pro studium totalitních režimů, Konfederace politických vězňů ČR. Celý projekt se koná za významné podpory města Mikulov.

„Město Mikulov je hrdé na spolupráci se sdružením Paměť a na to, že památník stojí právě u nás. Je velmi důležité nezapomínat na historii a připomínat si ji nejenom v památné dny a svátky," řekl starosta města Mikulova Rostislav Koštial.

js

pamatnik svobody