Výlet do Salzburgu

V týdnu 2.–6. listopadu vyjeli deváťáci ze ZŠ Mikulov, Valtická 3, na studijní pobyt do rakouského Salzburgu.

V pondělí 2. 11. jsme vyrazili vlakem přes Břeclav a Vídeň do Salzburgu. Cesta byla dlouhá, a tak jsme začali spřádat představy o škole, která nás bude čekat v budoucích dnech. Druhý den ráno jsme se konečně vydali do školy. Po cestě nám paní učitelky ukazovaly krásné památky a také nám povídaly něco z historie. Naše paní lektorka byla úžasná. I když máme němčinu pouze jeden rok, tak jsme porozuměli a když ne německy, domluvili jsme se anglicky. Hned první den jsme se naučili spoustu nových slovíček. Odpoledne jsme vyrazili do ulic města, které jsme objeli v minibuse. Z vyhlídky jsme mohli vidět Salzburg z ptačí perspektivy a vyfotit krásné fotky. Další den, který skončil tak rychle jak začal, jsme si skvěle užili.

Ve středu jsme zase vyrazili s nadšením do školy, kde jsme se po výuce vyfotili a rozloučili s paní lektorkou. Po obědě jsme poznávali krásné město Salzburg, ale tentokrát podrobněji, s českou průvodkyní, která město perfektně znala. Ukázala nám spoustu zajímavých památek, které jsme ještě neznali, například dvě nejstarší kavárny – café Tomaselli, do kterého chodil sám Mozart, a kavárnu Fürst, ve které zároveň ručně vyrábějí Mozartovy koule, které jsou pro Salzburg typické. Dále hrad, ze kterého je výhled na celý Salzburg, Mozartův rodný dům, ve kterém je dnes muzeum s Mozartovými nástroji, zámek Mirabell a jeho krásná velká zahrada a další krásné památky. Tento den jsme si perfektně užili, i když nás už bolely nohy z dlouhého chození po Salzburku, stálo to za to.

Předposlední den jsme vyrazili do solných jeskyní na okraji Německa. Po cestě jsme se zastavili na vyhlídce, která byla přímo pod Orlím hnízdem, kde sídlil Hitler. Naše skupina se po cestě zastavila ještě na jedné zastávce, kterou bylo malé městečko v Německu – Berchtesgaden. I když bylo městečko malé, bylo krásné, mělo spoustu malých obchůdků a mohutné horské chaty. Za pár minut jsme dorazili k jeskyním, kde na nás už čekala druhá skupina, oblečená v ochranných kombinézách a připravená na nástup do vláčků. Když jsme se do kombinéz nasoukali i my, vyjeli jsme ve vláčku do jeskyní. Po pár minutách jsme vystoupili. Průvodce nám promítal interakce při vzniku soli v solných jeskyních a potom jsme se mohli sklouznout po skluzavce. Pokračovali jsme pěšky. Cestou jsme viděli různé stroje a film o práci horníků. Menší kousek jsme jeli lanovkou, ve které horníci převážejí náčiní. Nakonec jsme z jeskyní vyjeli opět vláčkem. Pak už jsme se vraceli zpátky na hotel, abychom si zabalili, protože nás další den čekal odjezd domů. Výlet byl super!

Sára Surovcová, IX.A

salzburg