Okénko Městské policie Mikulov - duben 2023

Některé události MP Mikulov za měsíc duben 2023

Dne 1. 4. 2023 dořešila MP Mikulov zajímavý případ, který se ze začátku jevil úplně opačně, než vlastně dopadl. Ale od začátku. Dne 27.3.2023 se dostavil na služebnu řidič z Dolních Dunajovic a strážníkům nahlásil, že někdo neznámý dne 25.3.2023 asi v čase13:15 hodin při parkování u kina na ul. České v Mikulově odřel jeho osobní motorové vozidlo zn. Škoda. Tímto žádal mikulovské strážníky o pomoc a chtěl, aby byl zpětně prohlédnut záznam z městských kamer, zda nebude zjištěn původce uváděného poškození. Dále strážníkům uvedl některé okolnosti k celé záležitosti. Vozidlo měla v danou dobu řídit jeho manželka a ta mu uvedla údajně celou vzniklou situaci jejího parkování. Strážníci následně prohlédli požadované záznamy, ale nic konkrétního nebylo zjištěno. Na celé situaci bylo pouze podezřelé, že manželka-řidička oznamovatele zajížděla na parkovací místo na poněkolikáté, a ještě musela z vozidla vystoupit z místa spolujezdce, jelikož najela k vedlejšímu vozidlu velmi natěsno. Poté se sama přesvědčovala pohledem, jak neprakticky zaparkovala. Následně odešla do kina. Posléze se dne 31.3.2023 dostavil na služebnu MP Mikulov řidič z nedaleké obce Novosedly a přednesl strážníkům stejný požadavek, jako jeho předchůdce ze dne 27.3.2023. Po opakované analýze kamerových záznamů bylo zjištěno, že vozidlo občana z Novosedel odjelo z místa bez problémů, takže původcem nahlášeného poškození musela být sama uváděná řidička vozidla Škoda, které způsobila při svém krkolomném parkování. Podezření strážníků potvrzovaly zjištěné zbytky barvy na obou vozidlech. Strážníci MP Mikulov následně předali potřebné osobní údaje oprávněným účastníkům nahlášené nešťastné události. Vzniklou dopravní nehodu s malou škodou si dále řešili majitelé dotčených osobních motorových vozidel sami přes své pojišťovny.

Dne 1. 4. 2023 v čase 2:55 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov na ul. Brněnské u provozovny nočního klubu Cox bar. Strážníci se na uvedeném místě zastavili při kontrolní činnosti právě v momentu, kdy před provozovnou vznikal konflikt mezi ochrankou baru a problémovým zákazníkem uvedeného baru. Strážníci MP Mikulov problémového občana z Dobrého Pole r. 1986 na místě zklidnili a varovali ho před hrozícími následky pro jeho osobu, pokud bude stále pokračovat ve svých výtržnostech! Situace se po zásahu MP Mikulov následně na místě zcela uklidnila a obě znesvářené strany se na místě posléze dohodly. Při následujících opakovaných kontrolách dané lokalitách již strážníci žádné narušování veřejného pořádku nezaznamenali.

Podobné narušování veřejného pořádku a občanského soužití řešila hlídka MP Mikulov téhož dne 1. 4. 2023 i v čase 17:15 hodin. Tentokrát se však jednalo o hlučnou žárlivou scénu dvou silně podnapilých bývalých partnerů. V danou dobu na náměstí probíhal kulturní program-hudební produkce a oba výtržníci se hlasitě hádali u prodejních stánků před ubytovnou U zajíce, takže k hudební produkci měli přihlížející místní občané a vyjevení turisté další neplánované „zpestření“. Přivolaní strážníci v problémových osobách zjistili občany Slovenska. Při lustraci osob ve spolupráci s PČR, strážníci zjistili, že kontrolovaný cizinec r. 1984 je v současné době čerstvě pravomocně potrestán v ČR podmínečným trestem odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost a má bohatou kriminální minulost. Uvedená osoba má být velmi riziková!  V jeho sokyni strážníci následně zjistili taktéž občanku Slovenska r. 1978. Problémové osoby, strážníci následně předvedli na nedalekou služebnu MP Mikulov.  Zasahující strážníci MP Mikulov oběma aktérům výtržností posléze důrazně vysvětlili, že pokud se okamžitě nezklidní bude jejich konflikt řešen represivně. Obě problémové osoby se následně ihned zklidnily a uvedly, že se incident již nebude opakovat. Pro MP Mikulov z toho nakonec vyplývá, že všechno špatné může být někdy i k něčemu dobré. Mikulovští strážníci nyní ví, s kým mají tu čest, kdo se jim to po Mikulově pohybuje a kde se vlastně zdržuje. Místní znalost a dobrý přehled je největší devízou při celkovém zajišťování veškeré bezpečnosti.

Hned ve dvou případech po sobě mikulovští strážníci poskytovali pomoc starší seniorce r. 1929, která se opakovaně pohybovala sama v časných ranní hodinách v blízkosti hlavní komunikace R 52. Nejdříve na bloudící stařenku strážníky MP Mikulov upozornili řidiči dne 2.4.2023 v čase 5:15 hodin. To se důchodkyně za pomoci berlí sama pohybovala v okolí prodejny Lidl Mikulov. Strážníci ženu oslovili a ta jim sdělila, že jede údajně na nějaký sraz. Celkově seniorka působila dezorientovaně. Strážníci posléze důchodkyni převezli na mikulovské sídliště do místa jejího trvalého bydliště a na místo přivolali její rodinné příslušníky. O maminku se následně postarala její dcera, která musela přijet do Mikulova až z Valtic. Druhý den 3.4.2023 v čase 5:13 hodin se celá situace znovu opakovala. Bylo to, jako přes kopírák pouze s tím rozdílem, že se seniorka měla tentokrát pohybovat kolem prodejny Tesco Mikulov. Mikulovští strážníci seniorku posléze dohledali za využití městského kamerového systému, jak sedí na lavičce na sídlišti. Jednalo se o místo vedle chodníku, který vede na nádraží ČD. Operátor kamerového systému posléze zaregistroval, že seniorku vstala z lavičky a upadla na chodník. Následně jí pomohli kolemjdoucí občané. Na místo byla dále vyslána autohlídka MP Mikulov. Strážníci na místě vyhodnotili, že starší žena je zraněná na hlavě, a proto jí raději odvezli do tepla na služebnu MP Mikulov. Následně byl na služebnu MP Mikulov přivolán zdravotnický výjezd RZS JMK, který seniorku převezl na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi. MP Mikulov posléze o celé události ihned telefonicky informovala rodinné příslušníky dotčené seniorky.

Dne 6. 4. 2023 dořešila MP Mikulov případ vandalismu z konce měsíce března 2023. V celé záležitosti se jednalo o nepochopitelné počínání místních mladíků, kteří na ul. Větrné na mikulovském sídlišti rozkopali truhlíky s nasazenými okrasnými květinami. Uvedené květináče zkrášlovaly vstupní vchod do nájemního domu a pořídili si je tam místní obyvatelé. Vandalismus byl zaznamenán na privátním kamerovém systému, který je v době z důvodu zvýšení bezpečnosti nainstalován. Strážníci MP Mikulov po zhlédnutí archivovaných záznamů identifikovali pachatele přestupkového jednání a celou záležitost s ním posléze projednali. Místnímu mladíkovi r. 1999 byla za poškozování cizí věci následně uložena příkazní pokuta. Uložení pokuty bylo dále také nahlášeno do centrálního registru přestupků.

Dne 6. 4. 2023 v čase 18:15 hodin se mikulovští strážníci zabývali oznámením na podezřelou řidičku osobního motorového vozidla zn. Renault. Operátor kamerového systému MP Mikulov dotyčnou řidičku sledoval, jak zastavila na parkovišti poblíž prodejny Billa Mikulov a následně odešla do prodejny asi nakupovat. Vyslaná autohlídka MP Mikulov posléze hlídkovala poblíž v uvedené lokalitě. V 19:20 hodin se podezřelá řidička dostavila ke svému vozidlu a následně s ním i odjela. Strážníci MP Mikulov podezřelé vozidlo dále zastavili na ul. Piaristů v prostoru autobusových zastávek. Při následně provedené dechové zkoušce zasahující strážníci MP Mikulov zastavené mikulovské řidičce r. 1968 naměřili pozitivní hodnotu alkoholu s výsledkem 2,37 promile alkoholu! Opakovaná zkouška pak naměřené vysoké hodnoty jen potvrdila. Z důvodu podezření ze spáchání trestného činu-ohrožení pod vlivem návykové látky u zastavené řidičky, strážníci MP Mikulov na místo činu přivolali hlídku PČR Mikulov. Z důvodu podezření ze spáchání trestného činu se celou záležitostí dále zabývá PČR. 

Dne 7. 4. 2023 v čase 17:30 hodin zasahovali strážníci na Náměstí u prodejny „večerky“. V celé záležitosti se jednalo o zásah a pomoc silně podnapilé osobě, která byla celá sociálně zanedbaná a nebyla schopna samostatné chůze. Dechová zkouška u kontrolovaného muže r. 1977 prokázala silnou podnapilost s naměřenou hodnotou 3,38 promile alkoholu. Z důvodu, že strážníci neměli možnost místního muže toho času bez přístřeší komu předat, bylo rozhodnuto o jeho převozu na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Sloužící lékař následně rozhodl o krátkodobé hospitalizaci přivezeného mikulovského pacienta v uvedeném zdravotnickém zařízení.   

Na Velikonoční pondělí, které letos vyšlo na datum 10. 4. 2023 se mikulovští strážníci soustředili zejména na střed města a také samozřejmě na Náměstí – pěší zónu. Strážníci MP Mikulov již od dopoledních hodin také mimochodem sledovali shluk místních problémových občanů, kteří si pro svoji hlučnou debatu vybrali místo u tržních stánku před provozovnou ubytovny. V debatním kroužku se následně střídali další a další místní spoluobčané a také i obyvatelé uvedené ubytovny. Alkohol na uvedeném místě tekl doslova proudem! V čase15:55hodin následně pak „časovaná bomba“ přece jen zahrozila. Naštěstí však nestačila zcela „vybouchnout“ v plné síle! Se stoupajícím alkoholem v krvi, také stoupala hlučnost a agresivita momentálně přítomných spoluobčanů. V jednom okamžiku pak zaregistroval operátor městského kamerového systému MP Mikulov, že u prodejních stánků právě došlo ke rvačce dvou mužů, u které ještě dále asistovalo několik osob. Z uvedeného důvodu se téměř okamžitě na místo dostavila čtveřice mikulovských strážníků a vznikající incident byl již v zárodku zcela eliminován. Několik podezřelých osob bylo následně předvedeno na blízkou služebnu MP Mikulov k dalšímu šetření. U některých problémových jedinců musely být také nakonec využity i donucovací prostředky. Celou záležitost strážníci vyhodnotili, jako narušování veřejného pořádku a také narušování občanského soužití. Problémové místo pak bylo strážníky MP Mikulov zcela „vyčištěno“, kdy byly problémové osoby z Náměstí vykázány a byl jim doporučen okamžitý přesun do místa přebývání.  Nejrizikovější osoby naštěstí varování uposlechly a pod hrozbou převozu na protialkoholní záchytnou stanici z Náměstí raději samy odešly. Přestupkové jednání uvedených dvou výtržníků bylo posléze potrestáno následující den. Uvedení jedinci – občané Mikulova r. 1990 a r. 1986 si již vystřízlivělí „sypali sami popel na hlavu“, uznávali svoji chybu a byli ochotni zaplatit uložené příkazní pokuty. Uložení pokut bylo dále nahlášeno do centrálního registru přestupků.   

Dne 13. 4. 2023 v čase 12:45 hodin se na služebnu MP Mikulov dostavil místní občan r. 1959 a osobně celý rozrušený oznámil, že se došel na služebnu MP Mikulov doslova schovat, jelikož ho pronásledují slovenští řemeslníci, kteří mu mají vyhrožovat a také po něm chtějí nesmyslnou finanční hotovost! Celá událost měla vzniknou v dopoledních hodinách na ul. 1.května, kdy byl uvedený občan Mikulov u svého domu osloven skupinou cizinců, kteří nabízeli provedení vydláždění nájezdu do dvoru a garáže. Stěžovatel si s rádoby řemeslníky nejdříve domluvil na provedení zakázky a zaplatil zálohovou částku 2000 Kč. Podezřelí řemeslníci však po nějaké chvíli, ještě před započetím jakýchkoliv prací, začali požadovat po seniorovi další částku 22 000 Kč a začali na něj vytvářet psychický a fyzický nátlak! Z uvedeného důvodu a obav o své zdraví se oznamovatel raději přesunul na služebnu MP Mikulov. Operátor městského kamerového systému MP Mikulov podezřelé slovenské osobní motorové vozidlo následně dohledal parkující na ul. Česká. Operátorovi se také podařilo natočit celou osádku podezřelého vozidla i s registrační značkou. Z důvodu, že autohlídka MP Mikulov byla momentálně na cestě s klientem na protialkoholní záchytnou stanici v Brně, byla celé záležitost bezodkladně předána na místní oddělení Policie ČR. Posléze byla hlídka PČR směrována operátorem MP Mikulov na ul. 1.května, jelikož podezřelý slovenský Fiat – pickup bílé barvy se vrátil k dotyčnému domu a čtveřice mužů zde má znovu vyhrožovat, tentokrát však pro změnu spolubydlícímu bratru oznamovatele. V celé záležitosti lze spatřovat protiprávní jednání, které lze kvalifikovat také, jako podezření ze spáchání trestného činu, popřípadě ze spáchání přestupku. Mimochodem v Mikulově je podomní prodej a nabízení služeb zakázáno obecně závaznou vyhláškou. Jedna rada nakonec. V našem kraji se nejedná o ojedinělý případ, pachatelé si pro takovou nekalou činnost většinou vybírají starší občany, které mohou lehce zmanipulovat! Proto radíme s takovými „falešnými řemeslníky“ nic neujednávejte a nedomlouvejte. Většinou se jedná o podvodné jednání. Podobné případy se dějí i s nabízením výměny dešťových okapových svodů a dveřních zámků. Oznámenou záležitostí se dále zabývala PČR.  

Dne 13. 4. 2023 v čase 12:45 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky oznámeno občankou Mikulova, že na ul. Nádražní se na ulici povaluje totálně indisponovaný muž! Zasahující strážníci MP Mikulov po příjezdu na místo zjistili, že nalezený muž r. 1972 pocházející z obce Pavlov je skutečně neschopný samostatné chůze a je ve špatném sociálním stavu. Při následné částečné komunikaci strážníci u nalezeného muže naměřili varovné hodnoty 3,44 promile alkoholu v dechu!  Z důvodu hrozících zdravotních problémů bylo následně MP Mikulov rozhodnuto o převozu silně podnapilého muže na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Sloužící lékař následně rozhodl o krátkodobé hospitalizaci přivezeného pacienta v uvedeném zdravotnickém zařízení.  

Dne 14. 4. 2023 v čase 9:50 hodin bylo na MP Mikulov oznámeno, že u budovy Atria v Mikulově na ul. Republikánské obrany někdo neznámý ulomil dopravní značku. K ulomení značky muselo dojít před malou chvílí. Operátor městského kamerového systému posléze dohledal, že dopravní značku porazilo osobní motorové vozidlo VW modré barvy v čase 9:38 hodin. Vozidlo následně z místa odjelo. Z důvodu, že dohlížecí kamery zachytily také RZ dotyčného vozidla, nebyl následně pro mikulovské strážníky problém dohledat podezřelého řidiče. Lustrací bylo následně zjištěno, že majitel vozidla pochází z nedalekých Milovic. Strážníkům se dokonce podařilo zjistit telefon na dotyčného muže r. 1949. Kontaktovaný řidič se omlouval a uváděl na svoji obhajobu, že měl neodkladné zdravotní problémy a musel okamžitě odjet domů. Posléze bylo MP Mikulov kontrolováno, že podezřelý řidič se ještě téhož dne dostavil na fi. Tedos Mikulov a uhradil vystavenou částku za opravu poškozené DZ. Celá záležitost byla nakonec vyřešena jen v kompetenci MP Mikulov.

Dne 14. 4. 2023 v čase 13:45 hodin řešili mikulovští strážníci opět drobnou krádež v prodejně Tesco Mikulov. Strážníci byli do prodejny přivolání personálem Tesca, jelikož jim samotným se podařilo zlodějíčky odhalit a následně také zadržet. Strážníci v podezřelých osobách následně zjistili občana Mikulova r. 1974 a občanku Brna r. 1979. Oba se svorně k spáchané krádeži v hodnotě 1 135 Kč doznávali. Po lustraci osob přes Policii ČR, strážníci celou záležitost dále vyhodnotili, že v tomto případě došlo ke spáchání přestupku proti majetku. Za přestupkové jednání byly oběma pachatelům na místě uloženy příkazní pokuty. Uložení pokut bylo také dále nahlášeno do centrálního registru přestupků. 

Dne 15. 4. 2023 v čase 12:44 mikulovští strážníci opět zažívali takové malé „safari“. Občany Mikulova bylo na MP Mikulov v danou dobu oznámeno, že na ul. Pavlovské se pohybuje hejno pěti slepic. Uvedené slepice jsou tak neomalené, že se klidně promenádují i uprostřed hlavní komunikace a neohrožují tím tak jenom samy sebe, ale také i celkový BESIP. Přivolaní strážníci společně s občany zahnali sledované hejno do přilehlých křovin a zde je jeden strážník hlídal, než bylo zjištěno, komu slepice vlastně utekly. Druhý strážník následně vystopoval podle trasy zanechaných čerstvých slepičinců na chodníku, že slepice se dostaly na ul. Pavlovskou z pozemku na ul. U lomu. Dotčený pozemek sousedil s chovatelem slepic, který bydlel na ul. Hliniště. Takže už zbývalo chovatele jen dohledat. Strážníci měli v tomto případě štěstí a mikulovského chovatele slepic r. 1957 se jim podařilo sehnat celkem rychle. Slepice se posléze podařilo bezpečně zahnat do svého dvorečku. Chovatel slepic byl dále strážníky na místě vyřešen jen domluvou s varováním, že příště to může být i příkazní pokuta, jelikož rizikový pohyb domácích zvířat na silniční komunikaci lze také postihovat dle zákona č. 361/2000 Sb.   

Dne 23. 4. 2023 v čase 19:44 hodin řešila hlídka mikulovských strážníků v lokalitě ul. Nová v Mikulově silně podnapilou mikulovskou mladou ženu r. 1981. U uvedené ženy strážníci naměřili alarmující hodnoty ve výši 3,81 promile alkoholu v dechu! Z důvodu, že uvedená nalezená žena právě alkoholem řešila svou krizovou životní situaci a nebyla schopna se sama o sebe postarat, bylo strážníky na místě rozhodnuto o jejím převozu do Brna na protialkoholní záchytnou stanici. K tomuto převozu se strážníci rozhodli z důvodu, že nalezenou ženu neměli komu předat. Další případ s odvozem podnapilé osoby do brněnské protialkoholní záchytné stanice strážníci zabezpečovali hned následující den 24. 4. 2023 v čase 19:44 hodin. V tomto případě se jednalo o známého mikulovského „alkoholového recidivistu“ r. 1962. Tento se pro změnu zase povaloval v alkoholovém opojení u parkoviště na ul. Hraničářů před prodejnou COOP. Dechová zkouška u něj prokázala 2,78 promile alkoholu. Obě záležitosti byly vyřešeny v kompetenci MP Mikulov.  

Dne 25. 4. 2023 v čase 12:20 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky oznámeno z prodejny Billa, že zde personál prodejny právě zadržel neplatícího zákazníka. Přivolaní strážníci MP Mikulov v zadrženém recidivním pachateli zjistili zkušeného zlodějíčka pocházejícího z obce Hrušky r. 1982. Provedenou inventurou bylo dále zjištěno, že pachatel se pokusil odcizit zboží v hodnotě 1200 Kč. Většinou se jednalo o alkohol a nějaké pochutiny k pití. Strážníci MP Mikulov celou záležitost vyhodnotili, jako spáchání přestupku proti majetku ve fázi pokusu. Odcizené zboží bylo posléze neporušené vráceno do prodejny a pachateli krádeže strážníci uložili maximální pokutu příkazem na místě. Uložení pokuty bylo také nahlášeno do centrálního registru přestupků.

Dne 27. 4. 2023 v čase 14:52 hodin v lokalitě ul. Bardějovska v Mikulově zabezpečovali strážníci MP Mikulov odchyt malého stáda ovcí!  Strážníci volně pobíhající ovce zahnali do otevřené ohrady až po vítězném „souboji“ s agresivním beranem, který se jen snažil hájit své stádo před vetřelci z městské policie. Strážníci posléze vyhledali majitele zvířat a celou záležitost s ním dořešili. Přestupkové jednání bylo na místě vyřešeno domluvou s varováním, že samotné pobíhání zvířat na silniční komunikaci může být MP Mikulov také potrestáno uloženou pokutou.

Podobné peripetie s pohybem zvěře na silniční komunikaci řešila MP Mikulov také dne 28. 4. 2023 v čase 4:15 hodin v lokalitě křižovatky ve směru na obec Březí u trafostanice a dále pak také v čase 6:50 hodin v lokalitě ul. Bezručova na komunikaci ve směru na obec Milovice. V těchto dramatičtějších případech se jednalo o volně žijící divoká zvířata, která nepřežila svůj střed s projíždějícími motorovými vozidly. Strážníci MP Mikulov sražené a uhynulé srnce následně z důvodu zachování BESIP přemístila na bezpečné místo mimo vozovku. Posléze byli v následujících hodinách MP Mikulov vyrozumění o vzniklé události příslušní myslivečtí hospodáři.   

Zpracováno do dne 30. 4. 2023              

Za MP Mikulov zdraví
strž. Radek Vážný