Okénko Městské policie Mikulov - srpen 2024

Některé události MP Mikulov za měsíc srpen 2024

Dne 4. 8. 2024 v čase 21:18 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov v lokalitě ul. A. Muchy v Mikulově. V celé záležitosti se jednalo o zásah u podnapilé ležící osoby na chodníku. Z místní znalosti mikulovští strážníci okamžitě věděli, s kým že to mají dočinění. Místní problémový muž r. 1962 je již v minulosti několikrát neplánovaně zaměstnával. Uvedený mikulovský občan žije v městském sociálním bytě sám, takže zasahující strážníci podnapilou a bezvládnou osobu nemají komu předat. I tentokrát se opět jednalo o stav, kdy silně podnapilá osoba se strážníky sice komunikovala, ale nebyla sama schopna se dále o sebe nějak postarat. Z uvedeného důvodu bylo strážníky MP Mikulov rozhodnuto a převozu problémové osoby na protialkoholní záchytnou stanici v Brně – Černovicích. Provedená dechová zkouška prokázala silnou podnapilost s naměřenou hodnotou 2,68 promile alkoholu. Službu konající lékař v uvedeném zdravotnickém zařízení rozhodl, že přivezený mikulovský občan je schopen umístění na PAZS.  Obdobný případ řešili mikulovští strážníci s výše uvedenou osobou také dne 30. 7. 2024 v čase 22:12 hodin. Tentokrát se tento podnapilý mikulovský občan válel celý pomočený na chodníku v centru města na Náměstí. Naměřené hodnoty při provedené dechové zkoušce u něj prokázaly změřených 2,74 promile alkoholu. Také toho dne byl převezen hlídkou MP Mikulov k vystřízlivění na PAZS Brno – Černovice. Paradoxem na celé záležitosti jsou situace, kdy se tento občan během dne strážníkům dušuje, že dneska se neopije, jelikož nemá peníze. No a přesto, se to vždycky nějak zamotá a strážníci samotáře následovně nacházejí již bezvládného a ve špatném hygienickém stavu! Oba případy byly posléze dořešeny v kompetenci MP Mikulov.   

Také v srpnu 2024 prováděli mikulovští strážníci kuriózní odchyty toulavých zvířat v katastru města Mikulov. Začátkem srpna mikulovští strážníci naháněli vietnamské prase v zahrádkářské kolonii. Následně dne 4. 8. 2024 v čase 10:58 hodin strážníci zase zasahovali v jednom bytě na ul. Husova, kde byl majitelem bytu objeven spící netopýr v obytném pokoji. Netopýr si vybral krásné a přístupné místo na zdi u velkého okna, takže ho bezpečně odchytit nebyl žádný problém. Netopýr byl posléze strážníky vypuštěn na bezpečném místě do volné přírody. Další případ se odehrál dne 7. 8. 2024 v čase 00:25 hodin. V tomto případě se jednalo o odchyt uniklého berana, který stál uprostřed silniční komunikace v lokalitě začátku Milovického lesa. Strážníci na místě posléze spolupracovali s přivolaným místním chovatelem. S beranem si nakonec museli popasovat všichni přítomní a musela být při tom použita značná fyzická síla, jelikož problémový beran se doslova choval, „jako beran“!  Následně se podařilo v uvedených nočních hodinách sehnat dokonce i majitele tohoto vzdorujícího zvířete. Celá záležitost byla následně dořešena v kompetenci MP Mikulov. 

Dne 6. 8. 2024 v čase 17:25 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov na záchytném centrálním parkovišti v lokalitě ul. Jiráskova. V celé záležitosti se jednalo o místní problémovou mládež, která se zde často schází za účelem páchání různých alotrií. MP Mikulov zde má instalováno několik dohledových kamer, takže celé parkoviště je pěkně pod dohledem strážníků. V poslední době bylo strážníky zaregistrováno, že uvedená mikulovská mládež si oblíbila orientační billboardy, na kterých se „naši …náctiletí“ velice rádi realizují. Čmárání různými fixy je zde velmi rozšířené! Tentokrát však místní mladé dívčině r. 2006 nepřálo štěstí, kdy byla na místě samotném přichycena mikulovskými strážníky přímo při činu. Ke své nepovolené činnosti se posléze také následně strážníkům dobrovolně přiznala. Z důvodu minimální vzniklé škody, byla celá záležitost řešena MP Mikulov pouze v rovině přestupkového jednání. Spáchaný přestupek proti majetku byl také řešen v součinnosti zákonného zástupce mladistvé a také orgánu OSPOD při MěÚ Mikulov. Celá záležitost bude posléze dořešena v kompetenci MP Mikulov. 

Dne 15. 8. 2024 v čase 12:20 hodin se mikulovským strážníkům konečně podařilo po několika marných pokusech učiněných v uplynulých dnech odchytit velmi vychytralého toulavého pejska. Toulavá fenka se pravidelně vracela do areálu firmy Frigonova na ul. K vápence v Mikulově a zde asi hledala na čem by si smlsla. Strážníci byli tomuto psu již několikrát na blízku, ale tento vždy zbystřil a ukázal zasahujícím policistům jen své pozadí s vrtícím ocáskem. Při odchytu strážníkům úspěšně asistovali pracovníci zmíněné firmy, bez kterých by se psa nepodařilo odchytit. Paradoxem na samém odchytu byla skutečnost, že pes kladně reagoval pouze na ženy. V momentě, když se k němu však přiblížili muži, tak začal být agresivní a nevyzpytatelný!  Při kontrole psa bylo zjištěno, že nemá čip, takže identifikace nebyl možná. Jedná se tedy o fenku křížence středního vzrůstu zlatavé barvy. Odchyceného psa strážníci prozatím umístili do záchytných kotců MP Mikulov. Posléze bude pes převezen do smluvního psího útulku v Bulharech. Nechybí snad někomu tento pejsek?    

Dne 15. 8. 2024 v čase 13:35 hodin byla MP Mikulov požádána o spolupráci   s Policii ČR. V celé záležitosti se jednalo o zadržení projíždějícího vozidla od Pohořelic směrem na Rakousko. Modrý Renault Megan s polskou RZ odjel z čerpací benzínové stanice v Pohořelicích a řidič tohoto vozidla jaksi pozapomněl zaplatit za načerpané pohonné látky! Strážníci MP Mikulov následně obsadili strategické místo u základny HZS JMK na ul. 28. října v Mikulově a v čase 14:10 hodin se jim posléze podařilo inkriminované ujíždějící podezřelé vozidlo bezpečně zastavit. Na místo zásahu byla následně ihned přivolána hlídka PČR.  Zda se jednalo o úmysl anebo jen o nedbalost, musel podezřelý řidič zastaveného vozidla následně vysvětlovat přivolaným policistům. Dále řešila Policie ČR.

Dne 15. 8. 2024 v čase 15:45 hodin zasahovali mikulovští strážníci v jednom bytě na Náměstí v Mikulově, kde docházelo k vážnému narušování občanského soužití mezi právě se rozcházející partnerskou dvojicí. Oznamující místní občan r. 1989 uváděl, že mu jeho slovenská partnerku r. 1996 vyhrožuje fyzickým napadením a dále ho uráží vulgarismy! Oponující strana zase uváděla, že obětí incidentu je právě ona. Zasahující strážníci vyhrocenou situaci na místě zklidnili a obě strany posléze poučili, že celou záležitostí se budou dále zabývat, jako podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Po prošetření a zadokumentování bude celá událost dále postoupena na správní orgán MěÚ Mikulov k posouzení.

Dne 17. 8. 2024 v čase 20:53 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky nahlášeno občanem Mikulova, že v lokalitě ul. Piaristů se pohybuje v protisměru skupina postarších cyklistů, kteří jsou navíc ještě arogantní a je zde důvodné podezření, že jsou i pod vlivem alkoholu! Nahlášené inkriminované místo začal následně ihned intenzivně sledovat operátor městského kamerového systému. Posléze bylo zjištěno, že podezřelí cyklisté se postupně přesunuli až za koleje k parkovišti u fi. GG. Jednoznačně všichni cyklisté jeli na svých kolech a jejich jízda byla u některých doslova hazardem! Vážné ohrožování BESIPU řešili strážníci MP Mikulov velmi zodpovědně. Všech 9 cyklistů se nakonec po různých komplikacích podařilo bezpečně zastavit a zajistit. Velkým pomocníkem byl na místě mikulovským strážníkům nápomocen i mikulovský občan – oznamovatel události. Věkové rozložení kontrolovaných cyklistů – turistů bylo různé, od r.1949 až po r. 1989. Provedené dechové zkoušky na zjištění alkoholu v dechu byly až na jednu všechny pozitivní! Jediným nepozitivním řidičem byl ten nejstarší cyklista-senior r. 1949. U některých cyklistů se výsledky zkoušek pohybovaly i na hranici 2 promile alkoholu. Rekordmanem pak byl cyklista r. 1989 s naměřenou hodnotou 2, 85 promile alkoholu. Cyklisté, většina pocházela z Valašska a měli namířeno do nedalekých Valtic, kde měli být ubytovaní v penzionech. Strážníci MP Mikulov přítomné kontrolované cyklisty poučili, že do místa ubytovaní se musí nyní přemístit pouze pěšky, kdy je povoleno jízdní kolo jenom vést. Nebo si můžou přivolat dodávku taxi služby. Všech 8 kontrolovaných pozitivních řidičů kol bude nyní čelit vyšetřování u správního orgánu, jelikož jsou důvodně podezřelí ze spáchání několika přestupků dle zákona č. 361 / 2000 Sb. o silničním provozu. Za spáchané přestupky jim hrozí pokuty ve výši až desítek tisíců a výše!   

Dne 21. 8. 2024 v čase 20:30 hodin byla MP Mikulov požádána PČR o spolupráci při pátrání po podezřelé osobě z Mikulova, která vyhrožuje sebepoškozováním!  Strážníci MP Mikulov mají v místě působení dobrou místní znalost, takže zintenzivnili kontrolu v místech, kde by se postrádaná osoba mohla vyskytovat. V čase 23:05 hodin se jejich úsilí vyplatilo, jelikož uvedeného problémového mikulovského muže r. 1987 následně dohledali v lokalitě ul. Komenského. Podezřelá osoba byla následně strážníky na místě zajištěna a na místo byla přivolána hlídka Policie ČR. Celou záležitostí se dále zabývá PČR.

Dne 21. 8. 2024 v čase 17:20 zasahovali strážníci MP Mikulov na cyklostezce v lokalitě Památníku železné opony. V celé záležitosti se jednalo o nahlášené zranění malé mikulovské cyklistky r. 2017, která zde byla na cyklo-výletě se svojí maminkou r. 1977. Strážníci zraněné dívence poskytli první pomoc a na místo přivolali zdravotnický výjezd ZZS JMK. Na místo zásahu se posléze také dostavila hlídka Policie ČR. Zraněnou dívku následně převezla sanita na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi. Havarijní událost byla dále dořešena hlídkou PČR. Strážníci následně zabezpečili zbyla kola, která zůstala na místě po odvezených cyklistkách.     

Dne 22. 8. 2024 v čase 15:00 hodin byla hlídka MP Mikulov přivolána do prodejny Billa Mikulov na ul. Republikánské obrany. V celé záležitosti se jednalo o zadržení pachatele drobné krádeže, který se pokusil v uvedené prodejně odcizit cukrovinky v hodnotě 57 Kč. Přivolaní strážníci MP Mikulov v podezřelé osobě následně zjistili cizince r. 1975, který jim předložil nějaké doklady, které však neodpovídaly běžným požadavkům. Dále bylo strážníky zjištěno, že v registru přestupků má kontrolovaný občan Ukrajiny několik záznamů, které se většinou odehrály v Praze a Karlových Varech. Z důvodů uvedených nesrovnalostí v dokladech byla kontrolovaná osoba převezena na služebnu MP Mikulov a na místo byla přivolána cizinecká policie. Přivolaní policisté posléze zjistili, že uvedená osoba má již neplatné vízum a v ČR se nyní zdržuje nelegálně. Strážníci následně uložili cizinci příkazní pokutu za spáchanou krádež. Podezřelou osobu si dále odvezla k dalším úkonům cizinecká policie. 

Dne 23. 8. 2024 v čase 13:51 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov v součinnosti s hlídkou PČR Mikulov v lokalitě sídliště na ul. Pod strání. V celé záležitosti se mělo jednat o incident mezi dvěma muži, kteří se měli vzájemně fyzicky napadat. Všechno se to mělo odehrávat veřejně na ulici a údajně měl mít jeden z agresorů v ruce nůž! Přivolaní strážníci MP Mikulov na samotném místě činu následně zabezpečili obě podezřelé osoby a zajistili svědky události. Dalším šetřením bylo zjištěno, že místní muž r. 1979 se měl jen zajímat o neznámé hlučné osoby před domem, které zde narušovaly veřejný pořádek. Oslovené osoby jej měly po oslovení poslat „ke všem čertům“, no a konflikt byl na světě. Incident následně pokračoval nahlášeným napadením. Celou záležitost dále dořešila přivolaná hlídka PČR.

Dne 23. 8. 2024 v čase  21:26 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno, že na ul. Husova dochází k dalšímu incidentu mezi dvěma mikulovskými muži. Strážníci po rychlém dojezdu na místo incidentu zjistili, že zde mělo dojít k potyčce mezi občany Mikulova r. 1981 a r. 1986. Strážníci obě horké hlavy posléze zklidnili až při vyvinutí nekompromisního a taktického úsilí! Narušování občanského soužití bude následně MP Mikulov postoupeno k dořešení na správní orgán. Velkým negativním činitelem byla při této potyčce silná podnapilost obou aktérů incidentu. 

Dne 25. 8. 2024 v čase 18:45 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov před služebnou MP Mikulov, kde se nacházel místní občan r. 1990. Uvedený muž silně krvácel z pravé ruky, kterou měl hluboce pořezanou v předloktí!  Strážníci krvácející ruku následně zaškrtili a otevřené rány obvázaly sterilním obvazem a poskytli zraněné osobě studené tekutiny. Následně byl na místo ihned přivolán zdravotnický výjezd ZZS JMK. Šetřením bylo zjištěno, že zranění si nešťastník způsobil sám, když prorazil rukou skleněnou výplň vstupních dveří domu. Jakou roli sehrála jeho podnapilost je jen otázkou.

Dne 28. 8. 2024 v čase 10:17 došlo v Mikulově n ul. Kostelní k dopravní nehodě, při které osobní motorové vozidlo zn. Audi nacouvalo do el. rozvaděče komunikátoru, u kterého se hlásí vjezdy do pěší zóny. Průběh dopravní nehody byl celý zaznamenán na městském kamerovém záznamu. Spáchání DN také ihned nahlásil na MP Mikulov zodpovědný občan Mikulova. Přivolaná hlídka MP Mikulov posléze na místě oslovila řidiče vozidla Audi, který se ke spáchání    a zavinění DN přiznával.  Následně provedená dechová zkouška na alkohol prokázala, že řidič vozidla Audi je pod vlivem alkoholu! Všechny tři provedené dechové zkoušky vykazovaly hodnoty 0,56 promile alkoholu. Vyděšený řidič – turista pocházející ze Solnice r. 1968 z vozidla Audi tomu stále nemohl uvěřit. Strážníci následně na místo přivolali dopravní hlídku Policie ČR Břeclav. Celou záležitost dále řešila PČR.  

                   

Zpracováno do 31. 8. 2024                    

Za MP Mikulov zdraví
strž. Radek Vážný