Zapojte se do projektu Piána na ulici a zahrajte si v Mikulově

Mikulov se připojuje k celostátnímu projektu Piána na ulici, který se od roku 2013 šíří z Prahy do různých měst České republiky. Poprvé se mikulovské piáno rozezní v sobotu 14. května ve 14.05 hodin. Klavír bude nainstalován v podloubí bývalého Národního domu přímo na Náměstí minimálně po celou turistickou sezonu.

„Přijďte si zahrát, zazpívat nebo jen tak poslouchat. Nebojte se zahrát sobě i lidem pro radost,“ zve organizátorka Jitka Sobotková, která stojí za myšlenkou rozeznít město a přidat se k oblíbené celostátní akci.

„Projekt Piána na ulici pražského kavárníka Ondřeje Kobzy, který pouliční atrakci založil, se mi od svého vzniku moc líbil a na svých cestách po republice vždy se zájmem sleduji, jak lidé na piána hrají na nádražích, na lázeňské kolonádě či v podloubích a parcích, jen tak pro radost,“ říká Jitka Sobotková.

To nejdůležitější, piáno, se jí podařilo získat darem od Církve adventistů sedmého dne z Břeclavi a za pomoci přátel, mj. Jany Drochytkové, které se o nápadu zmínila před loňskými Vánocemi, a společně hledali vhodného dárce nástroje. „Myšlenka se mi líbila. Sama hraji na všech nádražích a letištích, nedávno v Chicagu, takže piáno v Mikulově bude skvělé,“ doplnila Jana Drochytková.

Celopancéřové pianino z roku 1928 z turnovské dílna J. Jílek už je v Mikulově připravené a jeho klávesy ze slonoviny čekají na svůj okamžik a první hráče. Zatím je uschované díky přízni společnosti Mikulovská rozvojová v Kinoklubu, ve čtvrtek se přesune na Náměstí a naladí. „Zahájení je naplánováno na sobotu 14. 5. ve 14.05 hodin. Zahrát nebo jen tak zabrnkat si může přijití každý, kdo půjde kolem. A to nejenom v sobotu. Piáno bude k dispozici sedm dní v týdnu, jen na noc se bude zamykat, aby případní nadšenci nerušili noční klid,“ dodává Jitka Sobotková.

V projektu Piána na ulici nejde o to, aby na pouliční klavíry hráli jen nějací hudební virtuosové, ale aby si zahráli i obyčejní lidé, studenti či žáci, senioři, milovníci hudby, kteří chtějí zpříjemnit den třeba jen sami sobě, nebo i posluchačům, kteří se budou po Náměstí pohybovat či si vychutnávat víno v přilehlých vinotékách. „Věřím, že si piáno Mikulov získá, a lidé na něj budou hrát a počáteční ostych brzy pomine,“ říká Jitka Sobotková.

Na akci organizátorka spolupracuje s několika kamarády a přáteli, kteří pomohli jak se získáním piána a jeho přesunem, drobnou technickou pomocí a především důvěrou v projekt Piáno na ulici aneb rozezníme Mikulov.

lk

plakat1