Michele van Hogen vystavuje v galerii U Ní

V mikulovské galerii U Ní můžete od soboty 21. května vidět výstavu vídeňského výtvarníka s českými kořeny Michele van Hogena.

Představí zde jak obrazy, grafiky a objekty z nerezu a bronzu, tak především otisknuté bezpečnostní sklo na papír. S touto technikou je průkopníkem, není známo, že by byla již někde nějakým umělcem použita. Výstavu v 16 hodin zahájí prezidentský kandidát, umělec a pedagog Vladimír Franz, který byl mj. účastníkem loňského ročníku Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ 2015.

Michele van Hogen vyrůstal v životním protikladu. Část rodiny žila v Československu, druhá část v Rakousku. Již odmalička vnímal různé politické systémy a v jeho tvorbě stojí v popředí člověk. Mottem jeho tvorby je „odprostit se od nátlaku a náboženství a převzít zodpovědnost nad sebou samým i nad světem“. Velký vliv v umělcově životě měla Alma Mahler-Zsolnay, vnučka Almy a Gustava Mahlerových. Po dvaceti letech mimořádného přátelství zemřela Alma ve věku 86 let.

Nyní umělec žije a pracuje ve Vídni. Tvoří objekty z bronzu, maluje obrazy, provádí performance a tiskne grafiky. Jednu z nich vlastní např. také americký herec John Malkovich.

Výstava v Mikulově potrvá do 17. června.

js

michele van hogen rs web