Slavnosti města Mikulova byly generálkou na vinobraní

Tisíce návštěvníků zamířily uplynulý víkend do města pod Pálavou. Přilákaly je Slavnosti města, které nabídly pestrý program jak v centu, tak na amfiteátru.

Městské slavnosti obohatila jako již tradičně páteční Muzejní noc na zámku, která se setkala s mimořádným zájmem. Sobotní program na Náměstí patřil historii a dobovému jarmarku a nejenom pro děti bylo na amfiteátru připraveno hudebně-zábavné odpoledne. Také večerní koncerty místní kapely Depeche Mode Revival Band, zpěváka Michala Hrůzy, zpěvačky Debbi a kapely Mandrage si našly své příznivce. „Velmi povedená akce. Super program jak na městě, tak i na amfíku,“ napsal na sociální síť Dušan Klimeš.

V sobotu po obědě nechyběla soutěž Mikulovská cihla, během níž se soutěžící snažili donést cihlu co nejdále na trase z Náměstí přes mikulovský zámek. Mezi jedenácti soutěžícími byl i mladý francouzský návštěvník Mikulova. Padesát litrů vína si ale nakonec odnesl vítěz, jednapadesátiletý Jiří Drechsler z Lanžhota.

Příznivci vína si v sobotu přišli na své také na osmém ročníku Mikulovských vinných trhů, které se konaly v areálu hotelu Zámeček. Součástí programu bylo i Mistrovství ČR v nejrychlejším natažení koštýře vína ze sudu. Prvenství si odnesl Ivo Bládek z Brna, který dvoulitrový koštýř natáhl za 5,22 sekundy. Největším překvapením však byl nejmladší přihlášený účastník soutěžního klání, teprve dvouletý Dominik Prokeš z Velkých Pavlovic. Bez přípravy a na jeden zátah do dvoulitrového koštýře natáhl obsah půl litru za necelých pět sekund.

Letošní novinkou Slavnostní města Mikulova byl nedělní běžecký závod Mikulovský kopeček. Na start 6,3 kilometru dlouhého závodu se s pětašedesáti ostřílenými i amatérskými běžci před polednem postavil i mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Víkendové Slavnosti města i díky příznivému počastí a dobře připravenému pestrému programu definitivně otevřely letní turistickou sezonu ve městě pod Pálavou, která opět nabídne nespočet akcí. „Kulturní kalendář je pestrý a věříme, že místní i hosté si přijdou na své. Od června až do září se bude konat řada gastronomických, kulturních a společenských akcí, které vyvrcholí Pálavským vinobraním,“ řekla produkční Lenka Křivánková z pořádající společnosti Mikulovská rozvojová.

js, foto: archiv Mikulovská rozvojová

 

jarmark

 

cihla

 

koncert

 

beh

Kompletní fotogalerie zde:

https://www.facebook.com/mikulovmesto/photos