Na kole za jazzem, lidovou hudbou i klasikou s festivalem Concentus Moraviae

Festival Concentus Moraviae odstartoval sérií koncertů v Mikulově už 1. června a do města pod Pálavou se vrací také v rámci projektu Hudba na kole, který láká k objevování hudebních zážitků i krás jižní Moravy a letos poprvé i Dolního Rakouska. Program v sobotu 11. června je jako stvořený pro rodinný výlet i partu přátel.

V Mikulově budou dvě hudební zastávky, a to dopoledne od 10 hodin. Ta první v Horní synagoze, kde vystoupí žáci ZUŠ Mikulov, a druhá v galerii Konvent, kde se představí mladé smyčcové kvarteto Husák Quartet se svou multižánrovou smrští. Součástí programu bude také přehlídka dětských cimbálových muzik na Náměstí od 14 hodin.

Všechna hudební vystoupení jsou přístupná zdarma. Kompletní informace k akci Hudba na kole jsou k dispozici na www.hudbanakole.cz.

„Jsme rádi, že můžeme nabídnout společný hudební zážitek celým rodinám, skupinám přátel a malou hudební ochutnávku i těm, kteří by na samotný koncert z různých důvodů nepřišli,“ říká manažerka projektu Zdenka Kachlová a dodává: „Propojení lidí, krajiny a hudby je v tomto kraji stálým a zcela přirozeným jevem, hudba a zpěv tu vždy zněly na zámku i v podzámčí, v noblesních sálech, v kostelích, na návsích i ve vinohradech.“ Cesty s Hudbou na kole povedou lednicko-valtickým areálem a letos poprvé také k blízkým a milým dolnorakouským sousedům v přilehlé části Wienviertel. K zastávkám v Mikulově, Sedleci, Hlohovci, Lednici a Valticích tak přibudou další v obcích Schrattenberg, Herrnbaumgarten a Poysdorf.

Na jednotlivých zastávkách zazní hudba rozličných stylů a žánrů, od klasiky přes jazz a world music až po lidovou hudbu v podání špičkových českých a rakouských hudebníků. Hudbymilovní cyklisté mohou na každé zastávce sbírat razítka, odevzdat je na některé z nich, a tak se zúčastnit slosování, v němž mohou vyhrát vstupenky na koncerty festivalu Concentus Moraviae, víno z festivalové vinotéky nebo CD patronky festivalu mezzosopranistky Magdaleny Kožené. Program bude probíhat a soutěžní hudební zastávky budou činné v sobotu 11. června 2016 od 10 do 17 hodin.

Letošnímu 21. ročníku festivalu Concentus Moraviae bude vévodit mezinárodně oceňovaný Pavel Haas Quartet. Doplní jej takřka kompletní špička současné české komorní kvartetní scény i řada předních zahraničních souborů jako je americký Dover Quartet, francouzští Van Kuijk Quartet nebo kodaňský Danish String Quartet. Festival se tak stal největší přehlídkou kvartetních ansámblů v Evropě. Zajímavým a zcela unikátním dramaturgickým zpestřením té nevyšší kvality bude společné vystoupení patronky festivalu Magdaleny Kožené s Melody Makers Ondřeje Havelky. Zaujme jistě také spolupráce Ivy Bittové se slovenským Mucha Quartetem.

Ve štítu letošního festivalu najdeme také jména dvou velikánů: Williama Shakespeara a Ludwiga van Beethovena. Na festivalu bude uvedeno všech šestnáct Beethovenových kvartetních děl. Věčným inspiračním zdrojem hudebních tvůrců je letošní jubilant William Shakespeare. Concentus Moraviae mu vzdá hold jak v klasickém hudebním programu, tak také melodiemi z muzikálů v podání zpěvačky Dashy s Epoque Quartetem, pozváním našeho předního anglisty a znalce dramatikova díla Martina Hilského či hostováním divadelního spolku Kašpar s nesmrtelným dramatem veronských milenců Romea a Julie.

Festival probíhá od 1. do 28. června ve dvaceti městech napříč Moravou.

js

00001