Začal další ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna”

V Mikulově se již po třiadvacáté koná Mikulovské výtvarné sympozium “dílna”. I letos přijali pozvání renomovaní umělci, které během slavnostního zahájení v sobotu 16. července představil kurátor Petr Veselý. „Vybrat účastníky pro tento ročník nabylo jednoduché. Ale nakonec jsem pozval ty, o kterých jsem přesvědčen, že budou podnětní a sympozium svou tvorbou obohatí. Průsečíkem jejich tvorby je příklon k obrazu,” přiblížil malíř Petr Veselý. Sám bude aktivním účastníkem a chce se věnovat velkoformátové tvorbě.

Dalšími účastníky 23. ročníku “dílny” jsou fotograf Michal Kalhous, který se věnuje analogové černobílé fotografii. Malíř Břetislav Malý se zaměřuje na instalaci a malbu. Sochař Jaromír Šimkůj ve své tvorbě hledá dokonalý tvar a malířka Barbora Lungová kóduje své obrazy po vzoru barokních mistrů. Mezi letošními účastníky je i malíř a grafik František Hodonský, jemuž učarovala krajina lužních lesů. Na sympoziu se chce věnovat grafice, konkrétně dřevořezu, která se bude díky své barevnosti blížit obrazu. „Někdo grafikou pohrdá, ale já ji mám rád, stejně jako ji měl rád Picasso,“ řekl během zahájení Hodonský, který je hostem sympozia. Šestici výtvarníků doplňuje technický asistent, student ateliéru Sochařství Tomáš Prokop, který ve své tvorbě často řeší téma odcházení, loučení a smrti. Pozvání přijala také teoretička umění Kaliopi Chamonikola.

Letošní ročník bude jistě zajímavý nejenom tvorbou, kterou výtvarníci budou prezentovat na srpnové vernisáži, ale také doprovodnými akcemi. „Kromě koncertů a autorských čtení budou moci lidé během „dnů otevřených dveří“ nahlédnout přímo do ateliérů a uvidí účastníky sympozia, jak tvoří,“ řekla produkční MVS Kateřina Šílová. Ateliéry budou přístupné 28. července a 4. srpna. V sobotu 30. července večer bude přímo v budově bývalé hasičské zbrojnici koncert skupiny Koleno a návštěvníci si budou moci prohlédnout návrhy a vizualizace „hasičky“, která by se měla v budoucnu proměnit v kulturně-společenské centrum se stálou expozicí děl ze sbírky Mikulovského výtvarného sympozia.

Letošní ročník „dílny“ vyvrcholí slavnostní vernisáží v sobotu 13. srpna opět na mikulovském zámku. Výstava děl pak bude k vidění až do konce října 2016.

Hlavním pořadatelem Mikulovského výtvarného sympozia je město Mikulov a spolupořadatelem Regionální muzeum v Mikulově a Společnost pro rozvoj Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“. Uskutečnění letošního, 23. ročníku MVS “dílna“ bylo finančně podpořeno Jihomoravským krajem, Ministerstvem kultury a dalšími partnery.

js

IMG 1464

Fotograf Michal Kalhous během zahájení MVS