Festival Sousedé letos již po dvacáté včetně verbuňku

Folklorní festival Sousedé se bude letos v Mikulově konat už po dvacáté. O víkendu 12.–13. srpna se do města pod Pálavou sjedou příznivci folkloru nejenom z Moravy, ale i ze Slovenska.

Festival začne už v pátek 12. srpna v 18 hodin, kdy se účastníci festivalu pokusí o rekord v počtu krojovaných tanečníků Moravské besedy. Ve 20 hodin se před radnicí bude tradičně „zarážat hora“. Starobylý vinařský zvyk předvede Národopisný soubor Pálava, který společně s vinařským spolkem Moravín Mikulov festival pořádá. „Ve vinařském stanu se bude v pátek i sobotu degustovat stovka vín mikulovských vinařů i vína ze sousedních vinařských obcí,“ prozradil Vojtěch Pazderka, předseda vinařského spolku. Páteční degustace začne v 18 hodin, v sobotu se bude víno rozlévat už od 10 hodin po celou dobu festivalu.

Sobotní dopoledne se bude na několika místech v centru Mikulova tančit, postarají se o to hostující folklorní soubory. Ty se v rámci programu Roztančené město představí mikulovským i turistům před kavárnami, radnicí či Dietrichsteinskou hrobkou.

Festivalový program bude pokračovat od 14 hodin. Na hlavním pódiu se postupně vystřídají domácí Národopisný soubor Pálava a Pálavští senioři za doprovodu cimbálové muziky Píšťalenka a dechové hudby Palavanka. Z Klatov přijede Soubor písní a tanců Šumava, vystoupí i Valašský krúžek písní a tanců Rusavjan z Rusavy a folklorní soubor Bukovina ze Slovenska. Zahraje i cimbálová muzika Šmytec z Brna a součástí festivalu bude také v sobotu večer od 20 hodin přehlídka verbířů Slováckého verbuňku.

js

sousede02