Účastníci MVS „dílna“ připravili překvapení pro Mikulovské

Třiadvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ vyvrcholil v sobotu 13. srpna slavnostní vernisáží na mikulovském zámku. Od 16. července, kdy byl zahájen, zde tvořilo šest umělců v čele s kurátorem Petrem Veselým za podpory teoretičky umění Kaliopi Chamonikola a studenta – technického asistenta Tomáše Prokopa. Průsečíkem jejich tvorby byl příklon k obrazu a minimalismus.

„Většina děl je velmi jednoduchých, jsou to až filosofické věci a rozhodně budou obohacením mikulovské sbírky soudobého umění,“ řekl v sobotu garant sympozia a umělec Libor Lípa.

Společně s kurátorem Petrem Veselým, který se sám vyjadřuje velice skromnými výtvarnými prostředky, tvořili v Mikulově čtyři týdny další renomovaní umělci. „Jsou to z velké části i jeho žáci a zastávají velice podobnou filozofii v umělecké tvorbě,“ uvedla teoretička umění Kaliopi Chamonikola. Patří k nim malíř Břetislav Malý, sochař Jaromír Šimkůj, malířka Barbora Lungová, malíř a grafik František Hodonský, fotograf Michal Kalhous a student ateliéru sochařství Tomáš Prokop. Tři desítky jejich vybraných děl –společná výpověď o malířské tvorbě dnešní doby jsou tak součástí výstavy, která na mikulovském zámku potrvá až do 2. října 2016.

„Výstava je kombinací pokojíků jednotlivých autorů a zároveň intervencí. V každé místnosti je vedle prací dotyčného autora také komentář nějakého jiného autora. Ty podobnosti nebyly promyšleny dopředu, ale vznikaly v průběhu, jak jsme reagovali na prostředí na zámku i v podzámčí. Snažili jsem se o to, aby každá z věcí, která ze vznikla,našla své místo a zázemí,“ vysvětlil kurátor Petr Veselý.

Kromě svých autorský prací připravili účastníci letošní dílny také jedno společné dílo – překvapení pro Mikulovské. Tím je základní kámen galerie výtvarného umění a knihovny, která by měla vzniknout v budově bývalé hasičské zbrojnici.

„Věřím, že jsme na prahu toho, co jsme si kdysi vysnili. Že budeme mít důstojnou galerii soudobého umění, kde budou díla z mikulovského výtvarného sympozia trvale vystavována a kurátor bude s touto nesmírně hodnotnou sbírkou pracovat,“ řekl při slavnostním ukončení letošní „dílny“ starosta města Rostislav Koštial a poděkoval všem účastníkům a organizátorům. Libor Lípa zároveň prozradil kurátora příštího ročníku. A tím bude česká umělkyně Kateřina Vincourová.

Hlavním pořadatelem Mikulovského výtvarného sympozia bylo město Mikulov a spolupořadatelem Regionální muzeum v Mikulově a Společnost pro rozvoj Mikulovského výtvarného sympozia “dílna”. Uskutečnění letošního, 23. ročníku MVS “dílna“ bylo finančně podpořeno Jihomoravským krajem, Ministerstvem kultury a dalšími partnery.

js

dilna ucastnici

 

dilna prekvapeni

Účastnici MVS dílna, překvapení a jejich díla

dilna B.Lungova

Barbora Lungová

dilna M.Kalous

Michal Kalhous

dilna Fr.Hodonsky

František Hodonský