Třídenní Slavnosti města Mikulova lákají na hudbu, víno i historii

Od pátku 19. května rozkvete Mikulov městskými oslavami s jarmarkem a vinnými trhy. V kulturním programu najdete koncerty Davide Krause či skupiny Skyline, vystoupí i místní kapely a zájmová sdružení. Stoupání po křížové cestě na Svatý kopeček doprovází scénické obrazy smrtelných hříchů, na Kozím hrádku přibyla nová alternativní scéna. Koná se další ročník Mikulovské cihly a ve městě se pokusí o rekord v psaní ódy.

Zájemci o historii mohou v pátek 19. května zavítat do okresního archivu na den otevřených dveří. „Veřejnosti bude přístupná celá budova včetně depozitářů, knihovny a restaurátorské dílny. Prohlídku doplní výstava Jsme tu pro Vás už 70 let, která představí minulost i současnost uchování písemností v Mikulově,“ zve k návštěvě Miroslav Svoboda, ředitel archivu.

V pátek večer pořadatelé čekají bohatou návštěvnost Muzejní noci. Letos její program připomene slavnou událost z července 1672, kdy mikulovský zámek navštívil rakouský císař Leopold I. Tento slavnostní večer završí v zámecké zahradě malý barokní ohňostroj na počest císaře. Na komentované prohlídky s varhanním doprovodem zvou také do Dietrichsteinské hrobky.

V sobotu ožije Náměstí dobovým jarmarkem s historickým programem a ve dvě hodiny odpoledne zde startuje soutěž Mikulovská cihla. Její účastníci se budou snažit donést cihlu co nejdále, odměnou pro vítěze je padesátilitrový sud bílého vína. Hotel Zámeček pořádá Mikulovské vinné trhy, které nabídnou stovky vzorků vín od vinařů nejenom z České republiky.

Hudebně-zábavné odpoledne v amfiteátru představí aktivity Domu dětí a mládeže. Vystoupí zde malí tanečníci a zpěváčci ze zdejších škol, bude promítat sférické kino a chystají se i sportovní a hudební aktivity. Starosta Rostislav Koštial zde také ocení děti a mládež za mimořádné školní i mimoškolní výkony, které přispěly k dobrému jménu města. Na odpolední program navazují první letošní koncerty pod širým nebem, na nichž zahrají místní kapely Mech, KazBand a Chameleon Groove. Hostovat bude David Kraus se svou kapelou, elektro popoví Skyline a večer zakončí DJ Chocolatic. Na koncerty je vstup volný.

Návštěvníky čeká letos také několik programových novinek. Tou první je pokus o rekord v sepsání nejdelší ódy na město, psané co nejvíce autory. S touto originální myšlenkou přišla Městská knihovna: „Pokud milujete město s jeho atmosférou, vínem a lidmi, můžete popustit uzdu své fantazie a rekordu se osobně zúčastnit. Stačí přijít v pátek večer či v sobotu na Náměstí k našemu stánku,“ zve k účasti Ilona Salajková, vedoucí městské knihovny.

Další novinkou je hudební scéna na Kozím hrádku, která nabídne alternativu k velkému podiu.
„V souladu s duchem tohoto výjimečného místa rozvlní jeho silné mystické vibrace nejdříve syrový garážový rock v podání znojemských The Queues a atmosférické indie brněnské kapely Ette Enaka. Vesměs lokální produkci vybalancuje speciální host večera – duo Zapaska z daleké Ukrajiny a jeho inteligentní elektro pop, který bude meditativní, veselý a lehce roztančený. Večer uzavře pozváním do nečekaných rovin myšlení a prožívání mikulovská legenda Koleno,“ zve produkční Petr Šesták z Mikulovské rozvojové.

Slavnosti města v sobotu odpoledne přinesou také umělecký a současně spirituální zážitek v podobě stoupání po křížové cestě na Svatý kopeček. „Ježíš stoupal na Golgotu, kde svou smrtí vykoupil lidské hříchy. A právě nad tím, co jsou vlastně naše hříchy, se rozhodla zamyslet skupina divadelních umělců a připravili na Svatém kopečku představení Společná cesta hříchu a vykoupení,“ doplnil ředitel z Mikulovské rozvojové David Gerneš. Návštěvníci jsou zváni na výpravu do hlubin vlastních srdcí a za poznáním vlastních neřestí. Cesta zahrnuje sedm zastávek v podobě sedmi smrtelných hříchů, které jsou ztvárněny poněkud excentrickým uměleckým způsobem.

V neděli oslavy pokračují druhým ročníkem běžeckého a turistického závodu na 6,3 km, který je určen pro širokou veřejnost. Nedělní program uzavře hudební vystoupení místní kapely Rosen trio.

Kompletní program a přesná data konání jednotlivých akcí naleznete na webových stránkách akce www.slavnostimestamikulova.cz.

lk

Miku Slavnosti Mikulov 2017 web banner 620x220px A