Grafik a heraldik Jaroslav Petr vystavoval v Senátu

Mikulovský grafik a heraldik Jaroslav Petr vystavoval od 18. dubna své grafiky, heraldiku a ilustrace v Senátu ČR ve Valdštejnském paláci v Praze.

Slavnostní vernisáže se účastnila celá řada významných grafiků, ilustrátorů a heraldiků. Záštitu nad touto akcí převzal senátor za břeclavský okres Jan Hajda, spolu s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem.

O kulturní zážitek a slavnostní přípitek se postaral „mikulovský kardinál František Dietrichstein“ v podání Jaromíra Crhana spolu s hudebním doprovodem studentů mikulovského gymnázia Vojtou Hondlem a Jaroslavem Rezem.

Pro přítomné bylo velkým překvapením rozdávání propagačních ražených mincí a aktuálních mikulovských Zpravodajů s heraldikou Jaroslava Petra.

„Přijetí u pana senátora Hajdy v jeho pracovně bylo zážitkem a moc děkujme za možnost prohlédnout si skvosty Valdštejnského paláce. Velké díky patří také panu senátorovi za jeho štědrý dar – dva obrazy, které půjdou do aukce na charitu,“ řekl heraldik Jaroslav Petr.

Coby rodák z Prostějova se už přes čtyřicet let pohybuje v kulturní sféře Mikulova, kde také žije a tvoří. Jeho autorská heraldika pro několik měst a obcí v Jihomoravském kraji, včetně Mikulova, Břeclavi a Hustopečí, je velmi ceněna. Jeho zručnosti a umu využívají mimo jiné i města Jihlava, Česká Třebová, Hodonín, Ústí nad Orlicí, Svitavy, Prostějov či Moravský Krumlov. „Veškerá autorská heraldika byla schválena Podvýborem pro heraldiku Poslanecké sněmovny ČR. Ten obcím a městům uděluje právo užívat znak a vlajku,“ vysvětluje Jaroslav Petr.

Společně se svou ženou Věrou Petrovou se také více jak pětadvacet let věnuje práci s dětmi a mládeží v jejich Galerii 27 ve sgrafitovém domě v Mikulově na Náměstí. Mimo jiné jsou zde vystavené fotografie o výkladu heraldiky a vexilologie.

js, foto archiv J.Petr

vernisaz PETR

AUTORSKÁ HERALDIKA MIKULOVSKO

 

Seznámení s vlajkou Jihomoravského kraje