Mikulov oslavoval a svou ódou na město se zapsal do české databanky rekordů

Stovky návštěvníků zamířily uplynulý víkend do města pod Pálavou. Přilákaly je tam Slavnosti města, které se opět dočkaly velkolepého pojetí.

Městské slavnosti obohatila jako již tradičně páteční Muzejní noc na zámku, která se setkala s mimořádným zájmem. Sobotní program na Náměstí patřil historii a dobovému jarmarku a nejenom pro děti bylo na amfiteátru připraveno hudebně-zábavné odpoledne. Také večerní koncerty kapel Mech, KazBand, Chameleon Groove, zpěváka Davida Krause a skupiny Skyline si našly své příznivce.

V sobotu po obědě nechyběla soutěž Mikulovská cihla, během níž se soutěžící snažili donést cihlu co nejdále na trase z Náměstí přes mikulovský zámek. Mezi dvaadvaceti soutěžícími byla i mladá žena. Padesát litrů vína si ale nakonec odnesl jednatřicetiletý Lukáš Sliacký z Bratislavy.

Příznivci vína si v sobotu přišli na své také na devátém ročníku Mikulovských vinných trhů, které se konaly v areálu hotelu Zámeček. Součástí programu bylo i Mistrovství ČR v nejrychlejším natažení koštýře vína ze sudu. Prvenství si odnesl Lukáš Chalupa z Olomouce, který dvoulitrový koštýř natáhl za 5,87 sekundy. Mezi sedmnácti účastníky soutěže byly i ženy, nejlépe dopadla Kristína Vlašicová, která dvoulitrový koštýř natáhla za 8 sekund.

Slavnosti města Mikulova měly letos i několik novinek. Tou první byla hudební scéna na Kozím hrádku, která se nesla v alternativním hudebním duchu. Další novinkou byl pokus o rekord v sepsání nejdelší ódy na město, kterou organizovala Městská knihovna Mikulov. „V průběhu dvou dnů (osmi hodin provozu stánku knihovny) odevzdalo svou veršovanou ódu 218 autorů, kteří vytvořili celkem 1769 veršů. Někteří napsali na speciálně připravené archy stručná čtyřverší, ale jiní popsali i několik stránek. Óda na Mikulov čítá celkem 7 921 slov. Báseň, která byla následně zapsána do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, jež spravuje Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov, vznikala 19. a 20. května 2017,“ uvedl Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov.

Akce vyvrcholila nedělním běžeckým a turistickým závodem Mikulovský kopeček. Na start 6,3 kilometru dlouhého závodu se s osmdesáti šesti ostřílenými i amatérskými závodníky před polednem postavil i David Gerneš, ředitel pořadatelské společnosti Mikulovská rozvojová.

„Krásná akce v krásném Mikulově. Pro příchozí přespolní má vaše město ohromné kouzlo. Aspoň tedy za mě rozhodně,“ napsala své pocity na sociální síť Sylvia Kovandová.

Víkendové Slavnosti města i díky příznivému počasí a dobře připravenému pestrému programu tak definitivně otevřely letní turistickou sezonu ve městě pod Pálavou, která opět nabídne nespočet akcí.

lk

slavnosti03

slavnosti02

 

slavnosti06

 

muzeum

 

oda

 

slavnosti07