Mikulov ožije pouličním uměním

Ve dnech 6. a 7. července se do Mikulova sjedou pouliční umělci neboli buskeři z širého okolí, aby dokreslili atmosféru krásného města, oživili veřejný prostor a dodali mu nový rozměr. První ročník festivalu pouličního umění LA STRADA má ukázat, že živé performance v ulicích k Mikulovu patří a dokáží ještě lépe rozehrát jeho malebná zákoutí.

Návštěvníci města se mohou těšit na hudebníky, divadlo pro děti i dospělé nebo klauniády. Festival také poprvé do Mikulova přinese výrazné osobnosti české slam poetry, žánru na hranici autorského přednesu poezie, stand-up show, často obsahující také prvky rapu. V pouliční verzi mezi sebou slameři soutěží o přízeň kolemjdoucích diváků a právě oni rozhodnou, který z přednesů měl pro ně největší šťávu.

Před Galerií Závodný na Lormově náměstí budou pracovat na svých dílech výtvarníci, navrhnou viněty pro zvláštní edice mikulovských vín nebo se nechají inspirovat městem, jeho panoramaty a architekturou. Kdo si bude chtít odnést památku vskutku trvalého charakteru, může se nechat tetovat od výtvarnice Sarah Dubné, která přímo na ulici tetuje beze strojku svoje autorské, většinou abstraktní, kresby.

Ředitel Mikulovské rozvojové, která festival iniciovala, David Gerneš k festivalu říká: „La Strada by měla být takovou výzvou všem pouličním umělcům, aby sem jezdili i spontánně v průběhu roku. Chceme jim vyslat vzkaz, že pokud budou dodržovat určitá pravidla, nerušit příliš hlasitou nebo dlouhou produkcí, jsou v Mikulově vždy vítáni. Místním i návštěvníkům bychom zase rádi ukázali, že oživením ulic v centru získá město na kráse a přitažlivosti. Posedět si na zahrádce kavárny a poslouchat živou ambientní hudbu, to je přece atmosféra, za kterou často jezdíme stovky kilometrů. Proč si ji neužít i u nás?“

Neváhejte tedy, rozbijte doma prasátko a přijďte buskery podpořit drobnými „do klobouku“!

Petr Šesták

365964 lastrada plakatA3 TISK