XVIII. ročník Festivalu národů Podyjí

Dnešní Podyjí z velké části postrádá své tradiční obyvatelstvo. Na místo odsunutých sem přišli a stále přicházejí lidé z různých koutů světa – nedávno, před pár desítkami let, před pár lety či minulý týden. Nikdo z nich nemůže tvrdit, že by zde byl doma více, než ten druhý. Buď jsou zde doma všichni, anebo nikdo.

V roce 1999 vzniklo z této myšlenky občanské sdružení, později spolek, Národy Podyjí. Od roku 2000 pořádá každé léto v Mikulově Festival kultur národů Podyjí, na němž mají všechny zde žijící národnostní skupiny i jednotlivci příležitost představit své hudební, taneční, divadelní i kulinářské výtvory.

Letošní XVIII. ročník Festivalu zahájíme v pátek 21. 7. v 16.30 v galerii Konvent vernisáží fotografií Líby Taylor (pro připravovanou publikaci Jihomoravské komunitní nadace) Víchernice – fotografie moravských stařenek ze Slovácka, pro které není neobvyklé nosit denně kroj svého kraje. Bude následovat panelová diskuse Folklór jako výzva, kterou bude moderovat Iva Tereza Grosskopfová (psychoterapeutka, filmová dokumentaristka), hosty budou Vlasta Černá (folkloristka, Plzeň), Lenka Kožďonová (horalka, Dolní Lomná, Moravské Slezsko) a Petr Ševčík (vedoucí taneční složky souboru Pálava). Páteční program Baví vás Mikulov bude pokračovat od 19.00 hodin na Náměstí (Jazz Petit, Mech, Denwer a Divadelní spolek).

V sobotu 22. 7. od 10.00 hodin pak mikulovské Náměstí opět zaplní stánky s ukázkami národních kuchyní. Kromě tradičních – arménské, bulharské, chorvatské, irské, kavkazské, kelečské, konžské, podpálavské, mongolské, romské, ruské, srbské, španělské, vídeňské, vietnamské a židovské se nám tentokrát představí i kuchyně holandská, indonéská, rumunská, sicilská a filipínská.

I letos bude v prostorách Městského úřadu probíhat od 14.00 do 22.00 ochutnávka vín.

Ke specialitám národních kuchyní jsme vám připravili podobně pestrý hrnec kultury. Moravský folklór z Hané (Rovina) zředíme etno-folkem (Avlija), vietnamskými tanci (Au Co, z. s.) a balkánskou a makedonskou hudbou (Livada). Po špetkách přidáváme divadla (Kufr). Spolu s dalšími ingrediencemi – Pirož Rouža (romské tance), Klezmehrin (klezmer) a Iveta „La Rubia“ & Flamigos (flamenco) – necháme vše do odpoledních hodin probublávat. Na večer si přichystáme hrst německých a rakouských písní (Hudler & Schwarz) a armonia perpetua (Duo Mattolini), které za stálého míchání přisypáváme k tradiční irské hudbě (Dálach) a rakouskému Leela’s Orchestra (Leora). Na závěr vše dochutíme brněnským pouličním šramlem (Urband).

Součástí sobotního programu je také položení věnců obětem národnostní nesnášenlivosti v Pohořelicích, Drasenhofenu a Poysdorfu za účasti zástupců města, spolku a zájemců z řad návštěvníků – odjezd v 15.00 z Kostelního náměstí.

Závěr festivalu bude patřit snídani ve veřejném prostoru Permanent Breakfast – v neděli 23. 7. od 10.00 na Náměstí.

Přijďte ochutnat, srdečně vás zveme!

Více na www.narodypodyji.cz.

Sylva Marková

NP logo