Ohlédnutí za 31. kytarovým festivalem Mikulov 2017

Ve dnech 9.–15. července 2017 se v Mikulově již po jednatřicáté uskutečnil kytarový festival. Do prosluněného Mikulova tak zavítalo více než 80 účastníků, 24 umělců a pedagogů nejen z oblasti klasické kytary ze zemí jako např. Česká republika, Rakousko, Polsko, Chorvatsko, Francie, Německo, Itálie, Švýcarsko, Srbsko, Slovinsko, Argentina či Mexiko.

V průběhu sedmi večerních koncertů se představili chorvatský kytarista Zoran Dukić, kytarové kvarteto Guitar4mation (ČR, Polsko, Rakousko), francouzský kytarista Gabriel Bianco v duu s českou hobojistkou Michaelou Hrabánkovou, argentinský kytarista Pablo Márquez v duu se sopranistkou Maríou Cristinou Kiehr, držitelkou prestižní ceny Grammy. Dalších dvou koncertů se ujali kytaroví sólisté, Omán Kaminsky z Mexika a Marco Socías ze Španělska. Středeční neklasický open air koncert na mikulovském náměstí patřil rakouskému uskupení Carlos Martin y sus Caballeros.

Odpolední koncerty již tradičně patřily vítězům mezinárodních kytarových soutěží, festivalovým účastníkům a kytarovému orchestru „Mikulovská filharmonie“, složenému z festivalových účastníků pod taktovkou Martina Schwarze.

Historicky první lecture-concerto, čili přednášky spojené s koncertem, se ujal italský kytarista Massimo Felici.

Obsahem festivalu však nejsou jen koncerty předních kytarových osobností, ale i mistrovské třídy, workshopy, přednášky, semináře, výstavy kytar, not a kytarového příslušenství, nově i kurzy pro pedagogy základních uměleckých škol, na kterých se představili tři přední pedagogové z České republiky (Stanislav Juřica), Polska (Tatiana Stachak) a Německa (Stefan Schmidt). Součástí festivalu byl již i tradiční výlet za okolními krásami města Mikulova a ochutnávka místních vín.

Týden nabitý převážně kytarovými aktivitami je velkou inspirací jak pro studenty konzervatoří a vysokých hudebních škol, tak i pro mladší žáky základních uměleckých škol, či kytarové nadšence, kteří denně do poslední židle zaplnili Nástupní sál zámku v Mikulově. I díky tomu se mikulovský kytarový festival řadí mezi přední akce svého druhu v Evropě.

Festival pořádá Kytarový festival Mikulov / Guitar Festival Mikulov, z. s., ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mikulově a za významné podpory města Mikulov. Podrobné informace o festivalu získáte na internetových stránkách www.gfmikulov.com.

gfmikulov

KF02