Do Městského kina míří další artové a nezávislé filmy

Na únor a březen 2018 jsme pro Artové úterky připravili pět různorodých snímků, které by si filmoví fajnšmekři rozhodně neměli nechat ujít.

6. 2. promítáme Happy End, nejnovější snímek rakouského mistra temných emocí i sarkasmu Michaela Hanekeho. Happy End je sondou do života „lepší“ evropské rodiny, kterou režisér nahlíží s ironií jemu vlastní.

Na 20. 2. jsme připravili bulharský film Glory, který nadchl diváky i kritiky na festivalech po celém světě. Jedná se o tragikomedii obyčejného člověka, sžíravou fraškou o hodnotě lidského života z pohledu mocných. Formálně film odkazuje k rumunské nové vlně nebo poetice bratří Dardennů – je přesný, nekompromisní a realistický.

Pro milovníky nejen filmového umění promítáme 6. 3. film Manifesto, experimentální snímek původně koncipovaný jako třináct galerijních videoinstalací, v němž Cate Blanchette mistrně zosobňuje nejrůznější manifesty dějin umění a konfrontuje je se současností.

20. 3. se můžete těšit na nový snímek nejvýraznějšího ruského režiséra současnosti, Andreje Zvjaginceva. Porouchané rodinné vazby patří k častým tématům tohoto tvůrce a film Nemilovaní není výjimkou. Jedná se o nesmlouvavou analýzu citového chladu současné atomární rodiny.

A nakonec si 27. 3. v Kinoklubu promítneme český časosběrný dokument Sbohem děcáku konfrontující sny a realitu teenagerů „vypuštěných“ z ústavu do skutečného světa. Projekce bude doplněna besedou s pedagogy a staršími dětmi z Dětského domova Mikulov.

Na filmová setkání se těší, Petr Šesták a tým Mikulovské rozvojové

kino