Výstava Eduard Antal & Elvíra Antalová v Galerii Závodný

Výstava Eduard Antal & Elvíra Antalová v Galerii Závodný / 15. 03. 2018 - 28. 04. 2018 / Mikulov

Mikulovská Galerie Závodný představuje českému publiku díla slovenského umělce, člena Klubu Konkretistů a mezinárodní skupiny MADI, Eduarda Antala a jeho ženy Elvíry, malířky, která se zabývala i textilní tvorbou. V průběhu výstavy bude v ediční řadě Galerie Závodný vydána publikace věnovaná tvorbě Eduarda Antala.

Tvorba malíře, grafika, tvůrce kreseb a reliéfů, Eduard Antala / 1929 – 2011 / je silně spjata s krajinou jeho rodného Slovenska. Od samotných počátků příroda tematicky převažovala nad ostatními náměty, viděnou realitu krajinné kompozice postupně zjednodušoval až do podoby minimalistických a kontemplativních reliéfů bílých krajin, které nyní představuje mikulovská Galerie Závodný.

Elvíra Antalová / 1924 – 2011 / se podobně jako její manžel Eduard nechala inspirovat přírodou, přitahovala ji především rozmanitostí forem a tvarů. Byla představitelkou abstraktního proudu slovenského umění a její doménou se stala rovněž textilní tvorba. Tapisérie Elvíry Antalové byly nejčastěji utvářeny technikou finské ryije, která ponechává některá vlákna nezastřižená. Autorka navazovala na oblibu těchto ručně tkaných látek v západoevropském umění, kde se ke slavným návrhářům gobelínů řadil i Pablo Picasso, Victor Vasarely či Alexander Calder.

Kurátor: Vladimíra Brucháčková Závodná

Kontakt: Petra Korlaar, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel: 777088252

GZ