Mikulovský zpěváček

V sobotu 24. března proběhl v mikulovském kině již 19. ročník regionálního kola soutěže MIKULOVSKÝ ZPĚVÁČEK. Tradičně ho pořádal Národopisný spolek Pálava Mikulov ve spolupráci se ZŠ Mikulov, Valtická 3, pod záštitou města Mikulova. Tentokrát zde své nadání předvedlo dvaatřicet dětských interpretů lidových písní nejen z Mikulova, ale také z Valtic, Drnholce, Novosedel, Hlohovce, Bavor a Jevišovky.

Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií. V první kategorii zpívaly děti ve věku od 6 do 9 let jednu píseň za doprovodu cimbálové muziky, zatímco ve druhé kategorii ve věku 10 až 15 let zpívaly jednu píseň bez doprovodu a druhou s doprovodem cimbálové muziky. O ten se již tradičně postarala cimbálová muzika Grácia pod vedením Petra Zugárka s primášem Radimem Havlíčkem.

Dětské zpěváčky posuzovala pětičlenná odborná porota ve složení: Ing. Jan Blažek – primáš CM Jožky Severina, Irena Mrázková, Věra Kunovová, Mgr. Jaroslav Pimek a Ing. Jiří Vrbka (předseda poroty) – zástupci ZUŠ Mikulov. Tito odborníci hodnotili děti podle nových pravidel, kde bodovali škálou od 1 do 25. Díky tomuto způsobu hodnocení mohlo být po zásluze odměněno mnohem více zpěváčků.

Z našeho regionálního kola vybírala porota z každé kategorie dvě děti, které postoupily do oblastního kola „Zpěváček Slovácka“, které se uskuteční 21. 4. v Dolních Bojanovicích (druhá kategorie dětí od 10 do 15 let) a 16. 6. ve Velké nad Veličkou (první kategorie dětí do 10 let).

V letošním programu také vystoupil vítěz regionálního kola Hanáckého Slovácka ve Ždánicích Vojtěch Janošek, který se s vítězi druhé kategorie Mikulovského zpěváčka utká v oblastním kole v Dolních Bojanovicích. Zajímavým zpestřením při čekání na výsledky poroty byl také poslech historického záznamu zpěvu tehdy desetiletého Petra Zugárka (vedoucího doprovodné cimbálové muziky) a jeho vzpomínka na pěvecké začátky a naši zakladatelku, paní Zlatku Krůzovou.

Všem zúčastněným zpěváčkům děkujeme za účast a postupujícím přejeme v dalších kolech hodně štěstí.

CELKOVÉ VÝSLEDKY

1. kategorie

1. místo: Laura Rosik z Mikulova a postup do regionálního kola

               Matěj Štěpaník z Drnholce a postup do regionálního kola

               Lucie Tesaříková z Hlohovce

2. místo: Lenka Drobiličová z Hlohovce

               Karolína Kubešová z Mikulova

               Magdaléna Sýkorová z Drnholce

3. místo: Elen Havlová z Valtic

               Eliška Chládková z Hlohovce

                Tomáš Posolda z Mikulova

2. kategorie

1. místo: Anna Drobiličová z Hlohovce a postup do regionálního kola

                 Jana Kopřivová z Mikulova a postup do regionálního kola

                 Tomáš Ledvina z Novosedel a cena ředitele ZŠ Mikulov, Valtická 3

2. místo: Dorotka Hušková z Drnholce

                 Alžběta Kapustová z Mikulova

                 Markéta Šťastná z Valtic

3. místo: Karolína Hanušková z Drnholce

                 Magdaléna Chládková z Hlohovce

     Václav Krška z Drnholce

Cenu poroty získala také cimbálová muzika Grácia za citlivý přístup k malým zpěváčkům, kterým byla velkou oporou a dodávala jim tak jistotu při jejich výkonech

Marie Dostálová

zpevacek