Žítkovské čarování aneb pravdivý příběh o lidové magii v Bílých Karpatech

Beseda se spisovatelem, publicistou, scénáristou, novinářem a bývalým šéfredaktorem Slováckých novin PaedDr. Jiřím Jilíkem proběhne 23. dubna po sedmnácté hodině v Centru volného času, Vrchlického 11 v Mikulově.

Jiří Jilík vydal již v roce 2005 a 2006 knihy Žítkovské bohyně a Žítkovské čarování, které se věnují fenoménu lidové magie v Bílých Karpatech. Žítkovské čarování: Pravdivý příběh žítkovských bohyní je doplněným a přepracovaným vydáním předchozích knih, které vychází nejen z historických pramenů, ale i z osobních setkání autora s poslední žítkovskou bohyní Irmou Gabrhelovou. Populárně naučná kniha Jiřího Jilíka se do širšího povědomí čtenářů dostala díky románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně (2012), která z ní čerpala.

Večer nabitý tajuplným vyprávěním o „bohyňování“, rituálech, tradicích v Kopanicích, o zaklínadlech, bylinách a plný příběhů bohyní bude zajímavým náhledem do života žen, které to neměly vždy jednoduché. Netradiční zážitek bude doplněn vystoupením Gajdošů z Kopanic, rodinné muziky, již tvoří manželé Gabrhelovi se synem. Je třeba zmínit, že Lýdie Gabrhelová je vnučkou poslední žítkovské bohyně Irmy.

Jsou ještě ženy, které mají věšteckou moc? Předpovídaly budoucnost vždy správně? Budu zdravý? Vdám se? Je to mýtus nebo pravda? Kde se na Kopanicích bere taková energie? Na tyto, nebo jiné otázky vám odpoví Jiří Jilík na besedě, kterou pořádá Městská knihovna Mikulov.

Více na www.jiri-jilik.cz, www.mikulov.knihovna.cz.

Ilona Salajková, ředitelka MěK Mikulov

zitkovskebohyne