Otevření výstavy nizozemského umělce Arjana Janssena v Galerii Závodný

Galeristka a kurátorka Vladimíra Brucháčková Závodná představí ve čtvrtek 3. května českému publiku tvorbu nizozemského výtvarníka a grafika Arjana Janssena. Janssenovo dílo je možno vnímat jako projev geometrické abstrakce, ve kterém je minimalistická a strukturální poloha obohacena o emotivní a senzitivní vstupy autora. Cykly uhlových kreseb a akrylových pláten navazují na silnou tradici nizozemské abstraktní malby.

Velkoformátová monochromní díla působí v unikátním prostoru budovy Galerie Závodný kontemplativně a vytváří silný vizuální dojem. Výstava představuje autorova raná díla i současnou tvorbu a nabízí možnost hlubšího vhledu do Janssenovy tvorby. Ta se zprvu orientuje na jasnou segmentaci obrazové plochy, postupem času se autor od striktního řádu oprošťuje. Díla z posledního období se vyznačují silnější expresivností a nově v nich autor pracuje i s větším množstvím barevných valérů.

Arjan Janssen vystudoval uměleckou akademii St. Joost a později se na univerzitě v Amsterodamu věnoval filosofii. Od roku 2007 samostatně vystavuje v celé řadě evropských zemí. Jeho díla jsou zastoupena v mezinárodních privátních sbírkách i ve sbírkách mnoha nizozemských institucí (SBK Amsterdam, Stedelijk Museum Breda…)

Zahájení nové výstavy uvede kurátorka Vladimíra Brucháčková Závodná společně s autorem. „Jedná se o třetí výstavu z cyklu Abstraction and space in dialogues, který se programově zaměřuje na současnou abstraktní tvorbu v evropském prostoru,“ shrnuje Vladimíra Brucháčková Závodná a dodává: „Recipročně jsou čeští a slovenští autoři prezentováni v zahraničních institucích, nejbližší výstavou v zahraničí, na které se podílí i Galerie Závodný, je samostatná výstava Miloše Urbáska v Leopold–Hoesch Museu v německém Dürenu, která proběhne v termínu 19. 5. – 11. 11. 2018.“

Výstava nizozemského umělce Arjana Janssena v Galerii Závodný začíná vernisáží v 18 hodin a bude k vidění až 16. června 2018.

Petra Korlaar

19 Arjan Janssen Zonder titel 2016 mei 2016 180 x 130 cm olieverf op doek