Slavnosti města Mikulova letos přichází s řadou novinek

Slavnosti města Mikulova letos přináší řadu novinek.

Od pátku 18. až do neděle 20. května se můžete těšit na bohatý program, který se bude konat především v centru města. Na hlavním podiu na Náměstí vystoupí hvězdy jako Dan Bárta & Ilustratospehere a Zrní. Přibudou i další novinky v podobě programu na mikulovském sídlišti, venkovních divadel pro děti nebo Fler marketu. V neděli proběhne další ročník soutěže Mikulovská cihla a v zámecké oranžerii se bude číst z rekordní Ódy na město Mikulov.

Páteční muzejní noc tradičně nabídne bohatý program. Jejím letošním tématem bude losování o mikulovské panství, které proběhlo v roce 1862 mezi čtyřmi dcerami Josefa Františka Dietrichsteina. Dále se můžete těšit na vystoupení historických souborů nebo fotokoutek s kostýmy.

„Největší změnou letošního roku bude přesun hlavního podia z amfiteátru do centra města. Mikulovští si tak budou moci užít všechny hlavní hvězdy přímo na Náměstí, a to s volným vstupem,“ říká Kateřina Hučková z pořadatelské společnosti Mikulovská rozvojová.

Během sobotního programu na Náměstí vystoupí místní soubory, kapely nebo hudební uskupení Trocha klidu ze spřáteleného Šumperka. V sobotu večer bude hlavní hvězdou Dan Bárta & Ilustratosphere a oblíbená kapela Zrní.

„Máte-li rádi folklor a etno music, navštivte rovněž Národní dům, kde v sobotu zahrají cimbálové muziky a večer oblíbená kapela Urband, která hraje směs ruských písní, jazzu, valčíku či tanga. V průběhu celé soboty zde bude probíhat minidegustace vín,“ zve Kateřina Hučková.

Příznivci mladých nadějných kapel se mohou těšit na Gympl stage, při jejíž přípravě pomáhali samotní studenti a mohli tak zakusit, jak funguje organizace velké akce. Ve dvoře gymnázia si můžete poslechnout Mech a večer zakončit tanečně s DJ Chocolatic.

Pořadatelé nezapomínají ani na ty nejmenší. Pro děti i hravé dospělé budou připravena venkovní divadelní představení. V sobotu ve 12.00 zahajuje Cirkusárium a v 16 hodin je na programu Dobrodružství lesního skřítka Luka.

Letošní Slavnosti nabídnou novinky určené zvláště Mikulovským. „Rádi bychom Slavnosti přiblížili místním, přece jen se jedná o oslavy jejich města. Z toho důvodu jsme do programu zahrnuli nově Panel stage. Na sídlišti vznikne venkovní kavárna a místo, které nabídne možnost ugrilovat si vlastní dobroty či si zahrát stolní tenis nebo pétanque,“ přibližuje program hlavní produkční Petra Stránská. Sobotní večer bude patřit promítání filmu na zeď paneláku a v neděli dopoledne organizátoři připravují sousedskou snídani, kam bude moci každý přinést něco ze své kuchyně.

Mimo tradiční jarmark v centru města se bude konat i Fler market na Lormově náměstí u Galerie Závodný, kde své hand made výrobky nabídnou kreativní výrobci.

V neděli oslavy pokračují tradičním ročníkem běžeckého a turistického závodu Mikulovský kopeček na 6,3 km, který je určen pro širokou veřejnost. Nedělní program uzavře cimbálová muzika Starobřeclavská.

Kompletní program a přesná data konání jednotlivých akcí naleznete na webových stránkách akce www.slavnostimestamikulova.cz.

Jitka Sobotková

slavnosti mesta