Ozvěny Zlín Film Festivalu již podruhé v Mikulově

Největší a nejstarší filmový festival pro děti a mládež na světě má svoje Mikulovské ozvěny! Přijeďte mezi 8. a 12. 6. do malebného Mikulova. Čeká vás devatenáct vybraných snímků z programu Zlín Film Festivalu, krásné kulisy města pod Pálavou a jiskřivé moravské víno.

Můžete se těšit na snímky od světových autorů, které jinde neuvidíte. Filmy jsou vybrány tak, aby dětem i dospělým přinesly i něco navíc, ať už je to rozšíření obzorů a povědomí o světě nebo rozvoj estetického cítění.

Letos se můžete těšit třeba na film ZOO o dětech, které se ve válečném Londýně snaží z místní zoologické zahrady zachránit slůně nebo na uruguayský snímek Můj fotbalový svět o příběhu mladého nadějného fotbalisty. Nejmenší si jistě užijí film Nikdy nepoletíš sám, Kulíčku o mladém ptáčku kulíkovi, který má problém naučit se létat nebo snímek Gordon & Paddy o dvou lesních detektivech, kteří musí vyřešit záhadu zmizelých oříšků.

V rámci Mikulovských ozvěn ZFF se můžete těšit na bohatý doprovodný program připravený nejen pro děti a mládež, který se bude odehrávat napříč historickým centrem města a nabídne mnoho zábavy. Část festivalu se bude konat třeba i v krásné zámecké zahradě, kde bude možné navštívit šapitó s groteskami s hudebním doprovodem.

V Mikulově se děti budou moci potkat nejen s hrdiny na plátně, ale i se skutečnými postavami z pohádek, a to díky brněnskému Divadlu Radost, které v sobotu zahraje pohádku na motivy Špalíčku veršů a pohádek od Františka Hrubína a v neděli pak Tři pohádky pro rošťáky.

Mezi představeními se malí diváci mohou protáhnout se svými oblíbenými moderátory z Déčka. Zacvičit si budou moci se Zdeňkem a Týnou z Hýbánek nebo s Bětkou z pořadu Jogínci.

V sobotu 9. června přivítáme na festivalu vzácného hosta. Od třetí odpolední bude v Galerii Závodný probíhat debata a výtvarný workshop s paní Kateřinou Miler, dcerou slavného animátora Zdeňka Milera, autora oblíbené postavičky Krtečka.

Festivalový Mikulov nabídne i tematické výstavy. V Galerii Konvent proběhne výstava „Hermína Týrlová a její spolupracovníci“, na které si budete moci prohlédnout soubor originálních výtvarných návrhů tvůrců studia animované tvorby ve Zlíně. V kinoklubu si budete moci užít atmosféru filmového Zlína díky výstavě Střípky zlínského festivalu a ve foyeru kina vás čeká soubor dobových plakátů z filmů Karla Zemana.

V průběhu celého festivalu budou pro děti i dospělé připravené workshopy, kde si budou moci vyzkoušet, jak se dělá animace, pohrát si s legem či plastelínou a vytvořit si vlastní animovaný snímek.

Příjemnou třešničkou na dortu bude jistě i možnost navštívit promítání v letním kině v prostorách amfiteátru nebo možnost potkat se s filmovými tvůrci. Více informací a kompletní program naleznete na www.kino.mikulov.cz.

Předprodej filmpasů na Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu bude probíhat od 21. 5. do 7. 6. v TIC Mikulov na Náměstí.

Kateřina Hučková

ozveny