Ústřední kolo soutěže žáků základních uměleckých škol ve hře na lidové nástroje

Základní umělecké škole Mikulov bylo v letošním školním roce Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR opětovně, stejně jako již v letech 2012 a 2015, svěřeno pořadatelství ústředního kola soutěže ZUŠ ve hře na lidové nástroje a v komorní a souborové hře lidových nástrojů, a to v termínu 24.–25. 5. 2018. Tato prestižní akce přivede k nám do Jihomoravského kraje a města Mikulova cca 700 účastníků ze všech krajů České republiky.

Soutěž je každoročně vyhlašována MŠMT jako celostátní čtyřkolová soutěž pro žáky ZUŠ se soutěžními disciplinami pravidelně se opakujícími v tříletém cyklu. Soutěží se ve čtyřech sekcích: Hra na cimbál a komorní hra s cimbálem, Hra na dudy a komorní hra s dudami, Cimbálové a hudecké muziky a Dudácká muzika a další soubory lidové hudby. Soutěžní výkony budou hodnotit čtyři pětičlenné odborné poroty. Z tohoto důvodu bude soutěž souběžně probíhat ve čtyřech soutěžních sálech. Díky velmi dobré spolupráci mezi ZUŠ a dalšími školními a kulturními institucemi ve městě budou vedle koncertních prostor školy využity i zámecké sály Regionálního muzea a prostory Městského kina.

Podle ohlasů z minulých ročníků měla soutěž v Mikulově od účastníků vždy vynikající hodnocení, v nichž se opakovaně objevovaly obdiv a uznání pro spolupráci všech zúčastněných organizací včetně města. Mikulov samotný pak zejména ty, kdo jej navštívili poprvé, okouzlil svou krásou, úpravností a vstřícností, takže mnozí se i následně k nám vracejí, aby zde strávili příjemnou dovolenou.

Jiří Vrbka, ZUŠ Mikulov

ZUS OPEN