Pálavské vinobraní a jeho 71. ročník zůstává věrné vínu ve všech jeho podobách

Pálavské vinobraní vstoupilo do nové dekády, přesto je program stále oslavou toho nejkrásnějšího, co jižní Morava může nabídnout, vína. Účastníci všech generací se samozřejmě mohou těšit i na třídenní program plný hudebních hvězd a zábavy.

Třídenní „vinný maraton“ potrvá v zámeckém sále, kde během celého víkendu bude probíhat Národní soutěž vín mikulovské vinařské podoblasti s veřejnou ochutnávkou nejlepších vín, vše za doprovodu cimbálové muziky. Na zámku a jeho okolí pak mohou účastníci vinobraní pokračovat v tradičních degustacích Vína Marcinčák nebo v zámeckém sklepení s obřím sudem, kde se představí Vinařství Vinofol, a v Galerii vinařských lisů ochutnají vína od Víno Mikulov a Vinařství Pavlov. Jak se víno zpracovává, budou opět na zámecké terase u Udírenské věže představovat Sedlecká vína a v sobotu tu udělí právo purkmistrovi na výrobu vína sám král Václav IV. s královnou Chantal Poullain. S královnou v civilu mohou všichni putovat na tradičním nedělním poledním výstupu na Svatý kopeček.

Víno i burčák poteče proudem ve všech koutech Mikulova, ať už ve Vinařském městečku v Kapucínské ulici, na Náměstí, v amfiteátru i jeho okolí. Na návštěvníky také čeká mnoho stánků s gastronomickými specialitami a otevřena budou takřka všechna restaurační zařízení a vinotéky po celém Mikulově. „S vínem a burčákem budou souviset i letošní soutěže. Již potřetí se bude hlasovat o ‚Nejlepší burčákʻ. ‚Mistrem vinařemʻ se může stát každý, kdo se projde ‚Po stopách vinařeʻ v rámci zámecké expozice ‚Víno napříč staletímiʻ. Soutěž je určena pro celou rodinu,“ uvedl ředitel pořadatelské Mikulovské rozvojové David Gerneš.

K vínu vždy patřila, a na vinobraní v Mikulově obzvlášť, dobrá hudba. Návštěvníci vinobraní si ji užijí na celkem šesti hudebních scénách téměř po celém Mikulově. Náměstí už tradičně bude patřit dechovým, cimbálovým a lidovým muzikám mladší i té starší generace. Pódium na Náměstí ale přivítá i mluvené slovo stand-up komiků Lukáše Pavláska nebo kouzelníka Richarda Nedvěda a patřit bude takovým hvězdám jako YoYo Band nebo Petra Janů. „Páteční hlavní scénu amfiteátru rozzáří Skety, Milan Peroutka a Perutě, Divokej Bill a samozřejmě jedinečná Aneta Langerová,“ představila program produkční Irma Konešová. „Vrcholem sobotního programu bezesporu bude Vojta Dyk & B-Side Band, těšit se mohou diváci i na Jaroslava Svěceného, Hodiny, Adama Mišíka, Ediie Stollow nebo ženu velkého hlasu Tonyu Graves,“ doplnila Konešová. Hudbu uslyšíme i z dalších koutů Mikulova, jako je Lormovo náměstí, horní nádvoří zámku, Vinařské městečko, ulice Česká nebo Alfonse Muchy.

Kompletní program i všechny užitečné informace o vstupenkách, dopravě, ubytování nebo parkování najdete na webových stránkách http://www.palavske-vinobrani.cz/.

Mikulovští si mohou zvýhodněnou permanentku za 300 korun koupit do konce června v TIC Mikulov. Pro ostatní návštěvníky stojí permanentka do konce června 500 Kč, do konce srpna pak za 600 Kč a na místě za 650 Kč. Děti do 12 let a ZTP-P vstupné neplatí. 

Kateřina Hučková

vinobrani