Concentus Moraviae přizval do česko-polského projektu baletky ze ZUŠ Mikulov 

Již po mnoho let město Mikulov tradičně hostí festival Concentus Moraviae. A tak jsme v minulosti díky skvělému konceptu úspěšné mezinárodní festivalové přehlídky měli možnost zhlédnout koncerty tuzemských i zahraničních ansámblů s programy nejrůznějších stylových období.

I letošní program nabídl skutečnou hudební lahůdku. Podtitulem 23. ročníku je příznačný název Humor v hudbě, a tak o zábavu v zámeckém sále bylo postaráno. Program koncertu přinesl několikeré spojení – krásnou hudbu, bezchybné provedení, taneční pastvu pro oči a ryzí propojení protagonistů projektu. Polský baletní soubor Cracovia Danza v čele s uznávanou choreografkou Romanou Agnel scénicky provedl Bachovu Kantátu o kávě. Soubor je známý právě díky své nápadité choreografii a stylové čistotě tanečních prvků opírající se o historické notace tanců a dobové prameny dvorského baletu. Soubor má na svém kontě projekty s renesanční či barokní tematikou, ale hravě se vypořádává i s érou swingu. Taneční kroky souboru ovšem stejnou uměleckou vahou doplňují vždy originální a vkusné kostýmy. Umělecké ambice polské kostymérky nedělního vystoupení nenechaly nikoho na pochybách.

Sekundantem tanečníků byl český soubor  Collegium Marianum, jehož zakladatelkou a uměleckou vedoucí je charismatická hráčka na barokní flétny, nositelka mnoha ocenění Jana Semerádová. Na svém kontě má desítky CD a vedle uměleckých kvalit je taktéž velkým přínosem v oblasti badatelské. Ve svých programech pravidelně přispívá novodobými premiérami po staletí zapadlých skladeb českých barokních autorů. A proč byl tento projekt pro Mikulov tak významný? Součástí takto hodnotného představení se stali také vybraní žáci Tanečního oboru ZUŠ Mikulov, kteří pod vedením paní učitelky Hany Dobrovolné a polské choreografky za pouhé čtyři dny práce nazkoušeli vystoupení s profesionálními tanečníky za doprovodu živé barokní hudby. Roztančené kávové konvice, cukřenky a vtipný mlýnek tak doplnila šestice velmi talentovaných baletek ve věku 8–10 let z naší hudební školy. Těžkou roli tanečních kroků kávových zrnek děti zvládly s noblesou a zcela zaplněným sálem byly odměněny velkým aplausem.

Při pohledu na celistvost dětské skupinky a dospělých tanečníků těžko věřit, že na přípravu vystoupení dětí bylo jen několik málo dní. Je snad snem každého učitele, aby vynaložené úsilí zájmové činnosti padlo na úrodnou půdu. Spolupráce s renomovanými profesionály, navíc v mezinárodním měřítku, je v případě mladých tanečnic z Mikulova velmi cennou zkušeností, ke které nezbývá než upřímně gratulovat a věřit, že se tomuto vystoupení v České republice dostane reprízy. Velké díky patří samozřejmě festivalu Concentus Moraviae, který pro Mikulov přichystal nevšední zážitek!

Žaneta Bartová, foto: Jiří Sláma

cm01

cm02

JIRI0545 kopírovat