KYTAROVÝ FESTIVAL MIKULOV 2018

Mikulov se ve druhém červencovém týdnu opět stane centrem kytarového dění – ve dnech 8.–14. 7. se zde uskuteční 32. ročník mezinárodního kytarového festivalu „Mikulov 2018“. Mikulovský kytarový festival patří již tři desítky let k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu. Tak jako v minulých letech nabídne i letos řadu přednášek, seminářů a workshopů s kytarovou tematikou, výuku v mistrovských třídách a také devět koncertů vynikajících světových interpretů i účastníků festivalu.

Hlavním cílem festivalu je představit domácímu publiku i zahraničním účastníkům špičkové osobnosti světa nejen klasické kytary a zpřístupnit naší odborné i laické veřejnosti informace o nejnovějších trendech v oblasti tvorby a interpretace kytarové hudby. Této možnosti každoročně využívají desítky aktivních účastníků především z řad posluchačů konzervatoří a vysokých hudebních škol. Odpolední a večerní koncerty v prostorách mikulovského zámku jsou určeny široké veřejnosti.

Letošním festival bude ve znamení jak českých, tak i mikulovských debutů, vůbec poprvé se v rámci festivalového programu představí kytarista Joaquín Clerch (Kuba/Německo), kytarové duo Artis (Julia & Christian Zielinski, Německo), vítěz mezinárodní soutěže ve Vídni You Wu (Čína) či fenomenální brazilský kytarista Yamandu Costa. Nezapomenutelnými zážitky budou i koncerty loutnisty Rolfa Lislevanda (Norsko) či polského kytaristy Łukasze Kuropaczewského. Na závěrečném koncertu festivalu se v ojedinělém projektu „4+2“ představí kytarové duo Siempre Nuevo (Patrick Vacík & Matěj Freml) se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet (ČR).

Odpolední koncerty budou letos výhradně patřit účastníkům festivalu a kytarovému orchestru „Mikulovská filharmonie“ pod vedením Martina Schwarze (Rakousko). Mezi lektory mistrovských tříd budou vedle výše jmenovaných umělců působit Massimo Felici (Itálie), Thomas Offermann (Německo), Petr Saidl (ČR) a Jens Wagner (Německo). Kurzy Alexandrovy techniky povede Michael Parkinson (Velká Británie/Rakousko). Akreditované kurzy pro pedagogy základních uměleckých škol letos povede Rostislav Coufal (ČR) a Jens Wagner (Německo). Výsledky své práce představí řada evropských stavitelů mistrovských koncertních kytar.

Festival pořádá občanské sdružení Kytarový festival Mikulov, z. s., ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mikulově za významné podpory města Mikulov a Jihomoravského kraje. Podrobné informace o letošním ročníku získáte na internetových stránkách www.gfmikulov.com.

Program odpoledních koncertů (17.17 hodin, zámek – Nástupní sál):

13. 7. Koncert účastníků festivalu

14. 7. Účastníci festivalu a kytarový orchestr účastníků Mikulovská filharmonie (dirigent Martin Schwarz, Rakousko)

Program večerních koncertů (20.20 hodin, zámek – Nástupní sál, 11. a 14. 7. – Velký zámecký sál):

8. 7.     Joaquín Clerch (Kuba/Německo), kytara

9. 7.     Duo Artis (Německo), kytarové duo

10. 7. Rolf Lislevand (Norsko), theorba, barokní kytara

11. 7. Yamandu Costa (Brazílie), kytara

12. 7. Łukasz Kuropaczewski (Polsko), kytara

13. 7. You Wu (Čína), kytara

14. 7. “4+2” Duo Siempre Nuevo & Epoque Quartet  (ČR), kytarové duo & smyčcové kvarteto

Na odpolední koncerty je vstup zdarma, na večerní koncerty činí vstupné 150/80 Kč s výjimkou koncertu 11. 7., kde výše vstupného činí 200 Kč (rezervace doporučena).

Vstupenky můžete koupit v síti TICKETPORTAL, www.ticketportal.cz.

GFM

Epoque quartet