25. ročník Mikulovského výtvarného sympozia byl slavnostně zahájen!

V sobotu 14. 7. byl slavnostně zahájen již 25. ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“, které kurátor, mikulovský rodák Libor Lípa, trefně nazval ČTVRTSTOLETÍ. Kurátor v průběhu večera představil všechny účastníky a nastínil koncepci letošního ročníku. Pozvání do Mikulova přijali Pavel Opočenský, Tono Stano, Jakub Špaňhel, ze zahraničí přijel slovenský výtvarník Martin Gerboc, Werner Mally z Německa a Duncan Higgins z Velké Británie. Tým doplnila technická asistentka Tea Dohnalová. Spolu s umělci zde bude pracovat i teoretička umění Noemi Smolik a hudebnice, spisovatelka a výtvarnice Eva Turnová. Každý z účastníků poté dostal možnost představit sám sebe a svou tvorbu. Celým večerem návštěvníky provázela hudba DJ Ivo Pospíšila.

 

Kurátor rovněž nastínil program následujících dní “dílny“:

  • 28. 7. 2018 DEN OTEVŘENÝCH ATELIÉRŮ A ODPOLEDNÍ MALOVÁNÍ S DĚTMI – návštěvníci nahlédnou „pod pokličku“ tvorby umělců a děti se aktivně zapojí svou vlastní tvorbou; zámek / ateliéry – od 13.00 do 17.00 hodin
  • POD OCELOVÝM BALDACHÝNEM – autorské čtení Evy Turnové a hostů, zámecká zahrada – 18.00 hodin
  • 4. 8. 2018 Divadelní představení ANTIWORDS souboru SPITFIRE COMPANY; Národní dům (Náměstí 28) – 20.00 hodin
  • 9. 8. 2018 HUDEBNÍ SYMPOZIUM; zámek – 19.00 hodin
  • SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ A ZÁVĚREČNÁ VERNISÁŽ proběhne na mikulovském zámku 11. 8. 2018 od 18.30 hodin. Umělci představí vytvořená díla a výstava pak na mikulovském zámku potrvá až do konce října. Večer zpříjemní hudební vystoupení skupiny MECH a LAURA A JEJÍ TYGŘI.

Novinkou letošního ročníku jsou minivýstavy:

David Černý – „Viselec“; Náměstí

Werner Mally (DE) – „Restlicht“; zámecká zahrada

Stefan Milkov – Opilý anděl; interiér zámku

Hlavním pořadatelem Mikulovského výtvarného sympozia je město Mikulov a spolupořadatelem Regionální muzeum v Mikulově. Sympozium je pořádáno za finanční podpory Jihomoravského kraje, Ministerstva kultury ČR a Česko-německého fondu budoucnosti.

Více informací na www.artmikulov.cz.

Marcela Šimánková, město Mikulov

zahrada dilna