Vernisáž “dílny“ ukončila již 25. ročník Mikulovského výtvarného sympozia!  

V pořadí již dvacáté páté Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“ bylo slavnostně ukončeno v sobotu, 11. srpna 2018 na mikulovském zámku za přítomnosti všech účastníků letošního ročníku, pozvaných hostů a široké veřejnosti. 

Účastníky, mezi nimiž byli Tono Stano, Pavel Opočenský a Jakub Špaňhel, ze zahraničí Martin Gerboc ze Slovenska, Werner Mally z Německa a Duncan Higgins z Velké Británie, po celou dobu letního sympozia vedl kurátor, mikulovský rodák, Libor Lípa. Tvůrčí tým doplnila technická asistentka – studentka Tea Dohnalová, teoretička umění Noemi Smolik a spisovatelka a hudebnice Eva Turnová. 

Pro mnohé návštěvníky byly na vernisáži překvapením instalace objektů od umělce Tona Stana, který je veřejnosti znám jako fotograf. Zde v Mikulově však představil rozsáhlý soubor instalací z kovových předmětů, které se mu během roku podařilo najít v mikulovské půdě. Přiložené fotografie pak dokumentovaly průběh vzniku vytvořeného díla. 

Instalacemi se rovněž představil WernerMally, jehož „rorýsi“ posedávali na zdech ateliéru a židle „nežidle“ se také snažily vzlétnout. Pavel Opočenskýkromě kreseb rour, kterými byl inspirován při svých procházkách Mikulovem, předvedl i své sochařské umění – z mrákotínské žuly Mikulovu zůstává „lavice“ nazvaná Viklan – Memento Mori a najdete ji v zámecké zahradě na vyhlídce. 

Jakub Špaňhelse inspiroval při malování obrazů mikulovskými kostely, Martin Gerbocpředstavil své obrazy vytvořené technikou airbrush. Obrazy malovali rovněž Libor LípaDuncan Higgins. V jednom z ateliérů návštěvníky upoutal všudypřítomný písek s několika menhiry uprostřed, které vytvořila Tea Dohnalová

Vystaveny byly rovněž obrazy Terezy Brichtové, která byla v rámci jubilejního ročníku přizvána jako host. 

Výstava všech vytvořených uměleckých děl 25. ročníku MVS “dílna“ 2018 potrvá na mikulovském zámku až do konce října 2018.

Novinkou jubilejního ročníku byly minivýstavy: ještě do konce srpna budete mít možnost si na náměstí prohlédnout sochu „Viselec“ od autora Davida Černého, dílo „Restlicht“ autora Wernera Malleho zůstane v Mikulově, v zámecké zahradě, až do konce října. Dílo umělce Stefana Milkova, „Opilý anděl“, zůstává na mikulovském zámku, je součástí sbírky současného umění města Mikulova. 

Hlavním pořadatelem Mikulovského výtvarného sympozia je město Mikulov a spolupořadatelem Regionální muzeum v Mikulově. Sympozium je pořádáno za finanční podpory Jihomoravského kraje, Ministerstva kultury ČR a Česko-německého fondu budoucnosti. 

Více informací na www.artmikulov.cz

Marcela Šimánková, Město Mikulov

Mikulov dílna 1

Mikulov dílna 2