Pálavské vinobraní v Mikulově zve na degustace vína i burčáku a bohatý kulturní program

Mikulov žije druhý zářijový víkend Pálavským vinobraním. Tato jedinečná třídenní akce se letos koná již po jednasedmdesáté.

Od pátku 7. do neděle 9. září bude celé město vzdávat hold vínu a místním vinařům. Ochutnávat se bude jak letošní burčák, tak nejlepší vína z mikulovské vinařské podoblasti a regionální speciality. Pro návštěvníky je připraven bohatý program čítající prestižní vinařskou soutěž, degustace, ukázky zpracování hroznů, udělení práva na výrobu vína panu purkmistrovi králem Václavem IV., nejpopulárnější kapely a interprety několika generací a žánrů na šesti hudebních scénách. Chybět nebude ani historický průvod, krojový průvod a spousta zábavy pro děti i dospělé. Letošní ročník láká také novým logem a ekologičtějším přístupem.

Oslavami a bujarým veselým bude žít celé město, zámek, Vinařské městečko na ulici Kapucínská i nedaleký Kozí hrádek a Svatý kopeček. Vrcholným okamžikem sobotního programu Pálavského vinobraní je královský průvod, jehož ozdobou je král Václav IV. a královna v podání šarmantní herečky a zpěvačky Chantal Poullain.

K dalším neoddělitelným hvězdám Pálavského vinobraní budou patřit burčák, víno, dobré jídlo a jedinečná moravská atmosféra, která láká do všech zákoutí historického Mikulova stejně jako hvězdná jména interpretů. „Do Mikulova přijede Aneta Langerová, Eddie Stoilow, Adam Mišík, Vojtěch Dyk & B-Side Band, Petra Janů, Lenka Filipová, Tonya Graves, Cigánski Diabli s Jaroslavem Svěceným a skupiny Divokej Bill, Yo Yo Band a chybět nebudou ani folklorní vystoupení a cimbálové muziky,“ řekla Irma Konešová, hlavní produkční Pálavského vinobraní.

Víno v mnoha svých podobách posvěcené bohem Bakchem bude plnit skleničky všech účastníků vinobraní. „Na zámku v hlavním sále se bude konat další ročník prestižní veřejné výstavy Národní soutěže vín a odborná i laická veřejnost ochutná více než pět stovek vzorků bílých, růžových i červených vín mikulovské podoblasti. Novinkou jsou i různé přednášky o vinařství,“ uvedl David Gerneš, ředitel společnosti Mikulovská rozvojová, která akci pořádá.  

Letošní vinobraní se nově ponese také ve znamení ekologie. „V celém areálu bude zaveden systém vratných kelímků, chceme tak snížit množství plastového odpadu. Víno budou moci návštěvníci samozřejmě degustovat ve skleničkách,“ doplnil David Gerneš.

Víno i burčák se bude koštovat i ve vinařském městečku v Kapucínské ulici, u Udírenské věže na zámku, ve stáncích na Náměstí a na amfiteátru a v okolních vinotékách, restauracích a penzionech. Hlasovat se bude i o nejlepší burčák.

V neděli 9. září proběhne tradiční výstup na Svatý kopeček s Chantal Poullain.

Více informací na www.palavske-vinobrani.cz.

Jitka Sobotková

170828 Prezentace Vinobrani