Únava materiálu – autorské čtení Marka Šindelky

Projekt Čtení Mikulov zve do našeho malebného města nejlepší současné spisovatele, aby tu tvořili, setkávali se s místem a jeho obyvateli, představovali zde svoje texty. Jsme velmi potěšeni, že začátkem října přijede Marek Šindelka.

Marek Šindelka je jednou z největších hvězd současné české literární scény, za svoji básnickou prvotinu získal Ortenovu cenu, dvě z jeho prozaických knih byly oceněny nejprestižnější českou literární cenou Magnesia Litera, jeho knihy jsou soustavně překládány do cizích jazyků.

V Mikulově představí svoji zatím poslední knihu, román Únava materiálu, za který v loňském roce získal Magnesii Literu v kategorii prózy. Román je nadmíru aktuální, líčí z pohledu syrského kluka putování napříč Evropou, která v jeho očích vypadá jen jako systém plotů, dálničních nadjezdů, železničních koridorů a logistických skladišť. Stroze vyprávěný text nepřináší odpovědi na uprchlickou otázku, je spíše zamyšlením nad současnou podobou světa jako nekonečného koloběhu výroby: produkce automobilů, produkce masa v jatečních továrnách, strojová produkce zábavy a informací, instantní vytváření obrazu světa skrze sociální sítě, produkce strachu. Kde je v takovém světě prostor pro člověka a lidství?

Autorský večer proběhne 4. 10. od 19 h v bývalém Národním domě na Náměstí 9. O ambientně elektronický hudební doprovod se postará brněnský uchOff.

Petr Šesták

Marek Šindelka cteni011