Mikulov vnímám jako město snů, říká nová ředitelka Mikulovské rozvojové Petra Eliášová 

Ve vedení městské společnosti Mikulovská rozvojová, s. r. o., se od 1. října objevila nová tvář – Petra Eliášová (45). 

Odkud pocházíte?
Jsem venkovská holka! Narodila jsem se a převážnou část svého života jsem prožila v Žabčicích, což je krásná dědinka 25 km od Mikulova, kde žije přibližně 1700 obyvatel.

Jaké jsou vaše vazby na Mikulov?
Dlouholeté a silné! Pro mě město snů! Kdykoliv do Mikulova přijíždím a vykoukne na mě dominanta zámku a Svatého kopečku, tak se mi rozjede pusa od ucha k uchu a jsem šťastná, že k tomu místu patřím! A v neposlední řadě jsem tu našla přátele, o kterých můžu s jistotou říct, že jsou na celý život.

Jak trávíte volný čas, jaké jsou vaše koníčky a zájmy?
Volného času jsem nikdy moc neměla, ale pokud se mi to poštěstí, ráda čtu a koukám na detektivky, je to taková moje vášeň. Miluju tanec, filmy, zpívám, moc ráda vařím, relaxuji jízdou autem, kde poslouchám oblíbenou muziku. A v neposlední řadě to jsou naši pejsci, máme stafordšírské bulteriéry, takže procházka s Keirou, Bárneym po lese je svátek! J

Jaká byla vaše dosavadní profesní kariéra?
Začala jsem hned po střední škole v Rádiu Brno 95,7, kde jsem dělala zprávy a později moderovala, pak jsem nějakou dobu působila jako regionální zpravodajka pro TV Nova, následovalo Rádio Krokodýl, Český rozhlas Brno, tam jsem byla 15 let, stejně tak jako v České televizi Brno, kde jsem se v září, také po 15 letech, s moderováním v Dobrém ránu, kvůli Mikulovu, rozloučila. K tomu ještě patří moderování akcí a úprava dialogů po dabingová studia. Mám to pestré!

Proč jste se přihlásila do výběrového řízení a vybrala si Mikulov?
Vzhledem k tomu, že bylo vždy mým snem se do Mikulova přesunout, protože z této oblasti pocházím a k Mikulovu mám silnou citovou vazbu, beru tuto příležitost za klíčovou z hlediska dalšího pracovního i osobního působení. A zároveň bych ráda uplatnila své dlouholeté zkušenosti na poli kulturním. Do Mikulova jezdím už 15 let moderovat Pálavské vinobraní a řadu dalších akcí a vždycky mě lákalo se na vytváření zábavy podílet i z té druhé stránky. Je evidentní a pokaždé se o tom přesvědčuji, že má Mikulov obrovský potenciál a je nejen celorepublikově, ale také za hranicemi, proslulý svými kulturními a společenskými akcemi.

Nebude se vám stýskat po televizi a rozhlase?
Stýskat se mi určitě bude, protože jsem v médiích prožila nádherných 25 let, ale člověk musí jít dál, a jak já říkám, „rozšiřovat obzory“. Každou chvíli se mě někdo ptá, jestli nelituji, že jsem tak zásadní krok udělala. A já s klidným srdcem odpovídám, že ne, protože se mi splnil sen. Sice to procházka růžovým sadem nebude, ale i tak se na vše, co mě čeká, těším.

Na jakou z oblastí kultury se chcete zaměřit?
Kulturu nelze škatulkovat, každý má rád něco jiného, ale samozřejmě tu hrají prim lidové tradice, zvyky, folklor a historie města. Tak jako vnímám já Mikulov jako město snů, přála bych si, aby to tak cítil každý, kdo sem zavítá. Všechny akce, které Mikulovská rozvojová pořádá, dobře znám a myslím, že jsou skvěle nastavené, takže se spíš budu snažit o jejich obohacení a rozšíření, aby nedošlo ke stagnaci a okoukání.

Jaké novinky, akce v kultuře chystáte na příští rok?
Mikulov není nafukovací a myslím si, že nikdo z nás, kdo se staráme o kulturu, nejedeme na kvantitu, ale na kvalitu. Chceme, aby se tu domácí i návštěvníci cítili komfortně, ne stísněně. Ale jednu novinku můžu určitě prozradit, protože bychom rádi, aby se v Mikulově zabydlela a my mohli více využít zrekonstruovaný amfiteátr. Od 10. do 13. července 2019 se v rámci Letní scény představí Divadlo Bolka Polívky. Také se budeme snažit podporovat ojedinělé filmy pro děti a mládež v rámci Mikulovských ozvěn Zlín Film Festivalu. A zaměříme se i na velká výročí, v roce 2019 to bude 30 let od Sametové revoluce a v roce 2021 oslavíme 600 let od počátků mikulovské židovské obce.

Na co by se měla mikulovská kultura zaměřit, kde vidíte možnosti a rezervy?
Ráda bych využila svoje zkušenosti a pokračovala ve šlépějích svých předchůdců. Uvědomuji si, jak je důležitá spolupráce s Turistickým informačním centrem a místními subjekty a spolky, ruku v ruce s ní i poskytování potřeb pro místní obyvatele, kteří jsou nedílnou součástí města a je potřeba si je hýčkat a více do dění zapojit. Významná je, z mého pohledu, i přeshraniční spolupráce.

Jak chcete spolupracovat s ostatními organizacemi, spolky a sdruženími, podnikateli, kteří dělají v Mikulově kulturu?
Podle mě ta spolupráce nastavená je, spíš bych ji chtěla efektivněji využít a zkoordinovat, aby se některé významné akce nekryly a nekonkurovaly si. Mikulov má, co se týče organizací a spolků, velký potenciál a je potřeba s ním umět pracovat. Všichni, kdo se podílíme na kultuře, jsme srdcaři a podle toho by to také mělo vypadat. A já myslím, že našlápnuto máme hezky. J

Jitka Sobotková, foto: archiv Petra Eliášová 

eliasova petra