Užijte si Vánoce pod radnicí a advent v Mikulově

Třetí adventní víkend (15.–16. 12.) bude v Mikulově patřit tradiční akci Vánoce pod radnicí. Centrem města se bude linout vůně svařeného vína, punče, zabijačkových pochoutek, připraven je i program pro děti, koncerty a vystoupení folklorních souborů.

V sobotu i v neděli začne akce v deset hodin dopoledne, kdy se otevřou stánky na vánočním jarmarku. Můžete se těšit na moravské dobroty, kapří speciality z Pohořelic, punče, svařáky a víno. Jarmark nebude jen o jídle a dobrém pití. U řemeslníků najdete i vánoční ozdoby z kukuřičného šustí, vykrajovátka na cukroví, hračky, keramiku nebo výrobky z ovčího rouna.

Souběžně bude v Národním domě probíhat druhý ročník blešího trhu, kde budete moci sehnat neotřelý dárek a vdechnout staré věci nový život. Oba trhy se zavírají po 16. hodině.

Sobotní kulturní program začne na hlavním podiu na Náměstí ve 14 hodin. Na pódiu se předvedou dětské soubory z mateřských škol Habánská „Zelený ráj“ a Pod Strání „Sluníčko“. Následovat bude od 14.30 vystoupení žáků ZUŠ Mikulov a v 15 hodin koncert kapely Mech.

„Mysleli jsme i na děti a věnovali jim pohádku Advetní koledivy v podání známého pražského souboru Divadlo 100 opic. Příběh vypráví o zvláštním Štědrém dnu v jedné malé vesnici. Loutkové divadlo bude doplněné koledami. Před a po představení budou pro děti připraveny dílničky v kinoklubu,“ láká na program v Městském kině produkční Petra Stránská. Představení začne v 15 hodin a vstupné je zdarma.

V Dietrichsteinské hrobce zazní od 15. hodiny koncert pěveckého sboru Collegium Alouisi a varhaníka Miroslava Frydrycha.

Součástí sobotního programu Vánoc pod radnicí bude také tradiční koncert. Letošní rok potěší ve velkém zámeckém sále divákovo ucho hvězda české hudební scény Barbora Poláková. Koncert začíná v 19 hodin. Barbora Poláková zahraje nejen skladby ze svého posledního alba ZE.MĚ, ale také hity jako Nafrněná nebo Kráva. Vstupenky za 450 korun je možné zakoupit v prodejní síti Ticketstream nebo v TIC Mikulov.

V sobotu budou také na zámku pro děti připraveny dílničky „Stoleté Vánoce“. Dozvíte se na nich, jak děti prožívaly Vánoce před sto lety, připomenete si místní adventní i vánoční tradice a můžete si vytvořit i vánoční ozdoby. Dílničky probíhají v 11, ve 13 a v 15 hodin.

Neděle bude věnována hlavně vánočnímu jarmarku, jehož atmosféru dotvoří cimbálová muzika Veroniky Svačinové.

Kompletní program naleznete na webu města Mikulova www.mikulov.cz.

Bílé Vánoce

A pokud si chcete vychutnat předvánoční atmosféru a veselí už tento víkend – pátek 7. a v sobotu 8. prosince, tak přijďte na Náměstí, kde budou Bílé Vánoce. „Během víkendu nás bude provázet hudba, dobrá nálada, vůně Vánoc a svařeného vína, delikatesy a vánoční koledy,“ zve za všechny, kteří se na této adventní akci podílejí, Marcela Koňáková, ředitelka Turistického informačního centra Mikulov.

Hudebními hvězdami Bílých Vánoc budou skupina Mech, For People, Jan Čech a další. V pátek akce začíná v 17 hodin a sobotu v 15 hodin.

Adventní koncert a křest nového CD

Pěvecký sbor Gaudium mikulovského gymnázia slaví v letošním roce 15. výroční svého založení. U této příležitosti sbor natočil již svoje třetí CD a slavnostně ho pokřtí na Adventním koncertě ve středu 19. prosince v 18 hodin ve velkém zámeckém sále. Na koncertu vystoupí společně s Komorním orchestrem ZUŠ Mikulov, se kterým posledních několik let spolupracuje na pořádání vánočních koncertů.

Jitka Sobotková

vanoce zima mikulov